Specialiştii citaţi de //www.menshealth.com au făcut lista celor mai importante suplimente care ne protejează inima. În această listă îşi găsesc locul: aspirina, omega 3, vitamina D, coenzima Q 10 şi niancina. Aceste suplimente au capacitatea de a îmbunătăţi nivelul colesterolului bun sau de a elimina grăsimile adunate pe pereţii arterelor.
Aspirina
Aspirina este un medicament antiinflamator care subţiază sângele, împiedicând formarea de cheaguri. Prin urmare, riscul de a suferi de atac de cord este mult redus. Conform unui studiu canadian, aspirina este mai eficientă în cazul bărbaţilor, aspect incomplet verificat. Însă se pare că „toate cheagurile de sânge au tendinţa de a se forma mai ales în vasele de dimensiuni mai mari (ca în cazul bărbaţilor)”, spune Don Sin, de la Universitatea British Columbia, unul dintre cercetătorii studiului.
Aspirina este indicată celor care au suferit un atac de cord, au în familie cazuri similare ori au avut un accident vascular cerebral. Doza zilnică este de 80 de miligrame.
Omega 3
Acizii omega 3, ce se găsesc în peştele gras, pot fi de mare ajutor în echilibrarea grăsimilor din sânge de genul colesterolului şi lipidelor.
„Untura de peşte este de mare ajutor persoanelor cu un nivel crescut de trigliceride, dar şi celor cu afecţiuni cardiace”, afirmă Charles Campbell, profesor de cardiologie la Universitatea Kentucky. Studiile au arătat că acizii graşi omega 3 pot preveni atacurile de cord, deoarece încetinesc formarea ateroamelor (depozite de grăsimi pe peretele unor vase de sânge). Untura de peşte poate fi înghiţită fie sub formă de capsule, fie mâncând peşte gras, oricare dintre cele două variante fiind la fel de benefică. „Cea mai bună cale de a reduce trigliceridele este alimentaţia echilibrată şi practicarea sportului”, afirmă Campbell. Doza zilnică de omega 3 este de 1.000 miligrame. Aceeaşi cantitate se obţine dacă se mănâncă de două ori pe săptămână peşte gras (somon, ton, macrou).
Vitamina D
Deficitul de vitamina D este asociat cu riscul de boli cardiovasculare, afirmă un studiu realizat în acest sens. Riscul este cu atât mai mare dacă persoanele suferă şi de hipertensiune arterială. Prin urmare, orice persoană care nu stă mult timp în aer liber, neobţinând în acest fel, pe cale naturală, minimul necesar de vitamina D, trebuie să ia suplimente cu această substanţă. Pentru a se evita afecţiunile inimii, o persoană are nevoie de 400-800 UI de vitamina D3. Surse bune de vitamina D sunt: lactatele integrale, gălbenuşul, ficatul, somonul şi tonul.
Coenzyma Q 10
„Coenzima Q 10 reuşeşte să crească performanţele muşchiului cardiac”, afirmă Charles Campbell. Şi nu doar activitatea muşchiului cardiac este îmbunătăţită, ci a întregii musculaturi. De asemenea, conform unor cercetări preliminare, această coenzimă poate cauza scăderea sensibilă a tensiunii arteriale (sistolică sau diastolică). Suplimentul este recomandat persoanelor cu hipercolesterolemie (nivel mare al colesterolului rău) sau care urmează un tratament cu statine (medicamente ce reglează nivelul de colesterol). Doza recomandată este cuprinsă între 100 şi 200 de miligrame zilnic.
Niacina
„Cei mai mulţi oameni mor din cauza nivelui scăzut de colesterol bun în sânge decât că au cantitate mare de colesterol rău”, susţin specialiştii americani. Prin urmare, se recomandă suplimentarea dietei cu niacină, ce reuşeşte să ridice nivelul de HDL (colesterol bun). Crescând nivelul de HDL, organismul va scăpa de grăsimile ce-i fac rău. Există însă şi câteva efecte secundare ale administrării de niacină, unul dintre ele fiind diareea. De aceea, acest supliment trebuie administrat numai sub supravegherea medicului, care poate stabili doza zilnică exactă. Niacina (sau acidul nicotinic) este o vitamină din grupa de vitamine B. Această vitamină se întâlneşte în special în carnea slabă, în ficat, în peşte, în pasăre, în ouă, dar şi în lapte sau legume (în cantităţi mai mici în ultimele două alimente).