S-a arătat că boala canceroasă a vezicii urinare e un fel de tristă campioană în stricarea calităţii vieţii bolnavului. Principalul semn al acestui cancer brutal este urinarea cu sânge.
De altfel, acest cancer foarte agresiv se situează pe locul patru ca mortalitate din toate categoriile de cancere. Continuă să explice doctorul Cristian Surcel, chirurg important de la Centrul de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal de la Fundeni.
Există două tipuri de cancer de vezică urinară. Una din forme este un cancer superificial, când tumoarea n-a depăşit mucoasa vezicii, nu a invadat muşchii. A doua categorie este cancerul invaziv, când tumoarea s-a infiltrat în peretele vezicii urinare şi uneori chiar a ieşit în afară. Mai deasă este forma superficială (75% din cazuri), iar forma invazivă în perete 25% din cazuri.
Cancerele superficiale de vezică urinară bine operate şi tratate fac un scor bun, la cinci ani trăiesc 95% dintre bolnavi. În formele în care tumoarea a invadat muşchii vezicii urinare după operaţie şi tratament trăiesc după cinci ani 40%-50% dintre suferinzi. Tumoarea superificială poate însă progresa, trecând în faza de invazie a pereţilor vezicii.
Alt păcat al tumorilor superficiale este că recidivează după operaţie. Peste 200 de substanţe chimice sunt acuzate că produc acest tip de cancer şi peste 40 de meserii creează pericolul îmbolnăvirii de cancer al vezicii urinare. Fumatul este un vinovat important de cancer de vezică urinară. Unele citostatice, cum ar fi ciclofosfamidele, sporesc riscul de cancer de vezică urinară, ca şi tratamentele cu raze în zona pelvisului.
Dieta cu prea multe grăsimi saturate, carne grasă, cu produse fast-food, cu prea multe proteine şi lipide conduce şi ea la cancer de vezică urinară. Anumite medicamente luate în exces măresc pericolul de cancer de vezică urinară.
Citește pe Antena3.ro