x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cine e vinovat de lesin?

Cine e vinovat de lesin?

12 Apr 2006   •   00:00

"Aoleo, mi s-a intunecat deodata vederea, m-a luat o ameteala, mi s-au taiat picioarele si am cazut! Lumea se agita in jurul meu, ii auzeam ce spun, dar eu nu puteam sa vorbesc cu ei si noroc ca mi-am revenit, mi-au trecut transpiratiile reci si, dupa lesin, m-am ridicat in picioare ajutata de ceilalti trecatori." Foarte des auzi o astfel de istorisire a unei patanii deloc placute cand tam-nesam un om cade pe trotuar si toata lumea din jur striga chemati Salvarea ca a lesinat, in timp ce altii se imbulzesc strigand aduceti niste apa si putin zahar sa-i dam.

Lipotimie

Ce inseamna pana la urma acest lesin cum este numit de popor? Doctor Ioana Dumitriu, medic primar de medicina de urgenta de la Spitalul clinic de urgenta "Sf. Pantelimon", spune ca analizand lesinul ar trebui sa vorbesti de aproape toata medicina. Fiindca o multime de boli pot conduce la starile de lipotimie si sincopa, asa cum denumeste stiinta medicala acea cadere de-a-n picioarelea cu sau fara pierderea cunostintei. Cand se ajung la camerele de garda ale unor spitale, cei care au lesinat zic ca s-a-ntamplat ceva cu starea lor de sanatate si nu s-au mai tinut pe picioare. Inainte de aplicarea unui tratament, medicul il intreaba pe cel care a trecut prin acest episod neplacut daca a stiut ce se intampla cu el in timp ce zacuze pe jos, ce boli are si ce semne a avut inainte de starea de lesin. Toate acestea pot incadra corect episodul de lesin, pentru a se sti de unde se apuca interventia medicala.

Lipotimia este acea stare de lesin in care omul isi pastreaza cunostinta. El se vaita ca nu s-a mai putut tine pe picioare, a cazut dupa ce l-a luat o ameteala, dar fiind cazut a realizat si auzit ce se intampla in jurul lui, dar nu putea raspunde si nici reactiona. Un exemplu clasic de lipotimie se intampla des duminica la biserica, atunci cand se duc multe femei, de exemplu, fara sa manance, pentru a putea fi impartasite. Ele stau timp indelungat in picioare, in caldura si deodata femeile respective simt ca le ia o sfarseala, vad negru in fata ochilor si incep sa se prelinga spre podea. Cei din jur adesea sesizeaza, o sprijina si femeia este asezata pe ceva. Aceasta lipotimie este deci individualizata prin faptul ca omul nu si-a pierdut starea de cunostinta.

Manifestari

Lipotimia se intampla adesea in cazurile de spasmofilie sau de cadere de calciu, cum zice poporul. Omul are falcile inclestate, aude ce se vorbeste in jur, e constient, dar nu mai poate raspunde. Are loc o scadere a tensiunii arteriale, creierul este insuficient irigat cu sange, uneori se micsoreaza si glicemia, deci nu mai e suficient zahar in sange si creierul nu este bine hranit. Cel cu spasmofilie vede negru in fata ochilor, nu-l mai tin picioarele si se prabuseste. In general, sincopele, cand suferindul nu mai este constient, sunt provocate de accidente la creier, fie accidente cerebrale vasculare tranzitorii, fie accidente vasculare cerebrale definitive. Suferindul este cuprins de ameteala, nu se mai tine pe picioare, vede dublu sau nu mai vede cateva minute si cade fara cunostinta. Au loc spasme la vasele din creier, se petrece o proasta irigare cu sange, dar cand dispar spasmele vasculare, circulatia sangelui se reia, si omul isi revine. Aceasta este sincopa cu accident vascular cerebral tranzitoriu.

Dar se mai poate intampla ceva. Accidentul cerebral vascular sa fie cu hemoragie. In creier se rupe un vas si se strange sange in creier. Dar accidentul vascular cerebral poate fi si ischemic, cand vasul nu s-a rupt, dar este infundat cu un cheag. In ambele situatii bolnavul lesina. La astfel de accidente cerebrale sunt predispusi cei cu tensiunea arteriala.

Primul ajutor

Tocmai de aceea, cum trebuie sa se procedeze cand un om lesina pe strada? Daca persoanele din jur observa starea lui si pot sa intervina inainte de a cadea, trebuie sa-l sustina, sa-l intinda intr-o pozitie comoda pentru a nu cadea, lovindu-se la cap. De preferat este sa fie asezat intr-un loc mai linistit, mai racoros si unde nu se imbulzeste lumea. Apoi cei din jur trebuie sa incerce sa discute cu cel lesinat pentru a vedea daca raspunde si e constient, daca misca. Cei care il ajuta pe omul lesinat trebuie sa observe ce culoare are fata, daca este rosu la fata, daca e alb la fata ca o creta, daca e transpirat sau daca s-a invinetit ca prin ceanoza. Daca suferindul este rosu la fata, de regula are tensiunea arteriala mare. Daca cel lesinat este foarte palid, are mainile si picioarele reci si este scaldat in transpiratie, poate fi si o lipsa de zahar. Deci se subliniaza faptul ca trebuie constatat daca omul cazut respira, raspunde si apoi trebuie asezat undeva in liniste si chemata imediat Salvarea. Daca cel lesinat poate vorbi, trebuie intrebat ce boala are, ce simte si ce s-a intamplat. Cand bolnavul a cazut pe trotuar si a lesinat, cea mai mare greseala este ca lumea sa se repeada in jurul lui, incercand sa-l ajute, dar nu luandu-i aerul. Asa ca cel mai bine este sa-i asigure celui lesinat spatiu sufucient in jur si aer pentru respiratie. Daca omul spune ca sufera de cardiopatie ischemica, i se poate da o pastila de nitroglicerina sau daca e o cadere de glicemie, sa i se dea zahar.

DURERE DE CAP. Sincopa este acel lesin in care omul isi pierde cunostinta cateva minute. Istorisind ca l-a luat o ameteala, o durere de cap si deodata nu mai stie ce s-a intamplat cu el: cand a cazut si s-a trezit ori asezat pe bordura trotuarului de catre oamenii din jur, ori s-a trezit in masina salvarii. Daca ar fi sa rezumam starea de lesin, s-ar zice de catre popor ca, in acele clipe, creierul nu mai este bine irigat cu sange, deci nu mai este suficient oxigenat, si creierul nu-si mai face bine treaba.

ANEMIE. Mai lesina si oamenii care ajung in stare de anemie, din cauza unor sangerari mici, dar constante in ulcer, in leziunile de colon, in hemoroizi. Si intr-o zi omul cade, ramanand constient. In caz de infarct, omul cade mai ales din pricina durerii. O parte din muschi nu mai lucreaza si inima nu mai pompeaza la parametri normali, asa ca se imputineaza sangele spre creier. Oricum lesinul e un prim semn de boala, un semn ca nu ajunge sangele la creier si omul trebuie sa apeleze grabnic la medic.

FORME DE LESIN. Pot lesina si oamenii neatinsi de vreo boala, doar stand in caldura si mult timp in picioare. Li se dilata vasele, sangele cade in picioare si nu se iriga bine creierul. Foarte adesea lesinul este cauzat de hipertensiune si aceasta lipotimie se insoteste de ameteala, dureri de cap, se invarte totul in jurul bolnavului si nu se mai tine pe picioare. Lesina adesea si cei cu spondiloza, fiindca ciocurile de papagal, acele depuneri pe vertebrele cervicale, apasa pe vasele de la baza craniului si se iveste ameteala, senzatia ca nu mai sunt siguri pe picioarele lor. Omul cade, dar ramane constient.

GLICEMIA. In general, lesina si oameni care nu au mancat si le scade glicemia. Oamenii se grabesc sa le dea apa si zahar. Este gresit cand binevoitori, care nu sunt de acuzat totusi, pun imediat un diagnostic de nepriceputi, tipand ca omul lesinat are tensiune mare. Se cer pastile de la ceilalti cetateni si li se baga in gura pilule care poate nu ii ajuta.
×
Subiecte în articol: omul picioare sanatatea noastra lesin lesinat