In lupta cu virusul hepatic B cel mai bine se descurca organismul. Cel mai eficient poarta batalia impotriva acestui capcaun modern care este virusul B propria imunitate a bolnavului, mai bine decat orice medicament.
RAZBOI PENTRU FICAT
Daca imunitatea nu s-a prabusit, e bine sa fie lasata singura sa se ia la tranta cu virusul B si se poate ajunge la un scor egal, nu invinge nici virusul, nu invinge nici imunitatea. Pe frontul acestui razboi pentru ficat este posibil sa se instapaneasca un armistitiu aducator de liniste. Dupa ce a explicat acest aspect, profesor doctor Alexandru Oproiu developeaza si modul de actiune a acelor atat de discutate medicamente si atat de dorite de bolnavi, si anume: interferonul si lamivudina.TRATAMENT CU INTERFERON
Tratamentul cu interferon vizeaza oprirea si intarzierea progresiei hepatitei cronice de natura virusala B spre ciroza. In Romania exista doua tipuri de interferon standard: interferonul alfa 2a si interferonul alfa 2b. S-a mai aprobat si existenta pe piata a interferonului pegylat, un fel de medicament retard. Interferonul standard se administreaza celor cu probleme de virus B o zi da, o zi nu. In timp ce interferonul pegylat se injecteaza o data pe saptamana. Cercetarile mondiale nu au scos in evidenta semnificative rezultate pozitive in plus la forma pegylat fata de terapia cu interferon standard.VIRUS MUTANT
Profesor doctor Alexandru Oproiu spune ca, la cei cu antigen HBe prezent, tratamentul cu interferon standard dureaza 4 luni. La cei cu antigen HBe negativ, tratamentul dureaza un an, caci este vorba despre un virus mutant care se ascunde bine si tocmai de aceea terapia dureaza un an pentru a scadea incarcatura virala la 20.000.Tratamentul cu interferon pegylat, care se face o data pe saptamana, dureaza un an.
CELULE UCIGASE
Interferonul inseamna proteine care sunt secretate de celula cand e infectanta, precizeaza profesor doctor Alexandru Oproiu. Interferonul impinge antigenul HBs si HBe la suprafata celulei, pe membrana, si astfel limfocitele T ucigase recunosc celulele infectate. Aceste limfocite killer de aparare produc substante care distrug celulele infectate, virusurile sunt astfel eliberate si ucise de anticorpi. Interferonul deci ajuta sa apara pete pe celula, semn ca ea e infectata, si astfel e recunoscuta de celulele killer de aparare.
|
ANTIVIRAL. Lamivudina e un antiviral care opreste inmultirea virusurilor. Lamivudina in hepatita cronica cu virus B se asociaza cu interferonul. Lamivudina sub forma de comprimate se poate administra o lunga perioada, 2-6 ani, atat timp cat nu apare o rezistenta a virusului B la acest medicament. Lamivudina se poate administra si bolnavilor de ciroza, in timp ce interferonul este contraindicat acestora. Dezavantajul este ca ticalosul de virus B face mutatii si devine rezistent la lamivudina.
Citește pe Antena3.ro |
STIRI
|
INITIATIVA. Francezii se lasa cu greu convinsi sa doneze voluntar sange. "Intampinam dificultati in a determina populatia sa vina in structurile noastre mobile", afirma reprezentantii institutului francez al sangelui. Ei au avut initiativa de a organiza in perioada august-septembrie actiuni de donare in marile centre comerciale. Peste tot in lume, pentru a dona sange, voluntarii trebuie sa aiba varsta intre 18 si 65 de ani, greutatea de cel putin 50 de kilograme, sa fie recunoscuti din punct de vedere medical ca fiind apti pentru a dona sange.
|