x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cine ii vine de hac virusului B

Cine ii vine de hac virusului B

07 Apr 2006   •   00:00

In lupta cu virusul hepatic B cel mai bine se descurca organismul. Cel mai eficient poarta batalia impotriva acestui capcaun modern care este virusul B propria imunitate a bolnavului, mai bine decat orice medicament.

RAZBOI PENTRU FICAT

Daca imunitatea nu s-a prabusit, e bine sa fie lasata singura sa se ia la tranta cu virusul B si se poate ajunge la un scor egal, nu invinge nici virusul, nu invinge nici imunitatea. Pe frontul acestui razboi pentru ficat este posibil sa se instapaneasca un armistitiu aducator de liniste. Dupa ce a explicat acest aspect, profesor doctor Alexandru Oproiu developeaza si modul de actiune a acelor atat de discutate medicamente si atat de dorite de bolnavi, si anume: interferonul si lamivudina.

TRATAMENT CU INTERFERON

Tratamentul cu interferon vizeaza oprirea si intarzierea progresiei hepatitei cronice de natura virusala B spre ciroza. In Romania exista doua tipuri de interferon standard: interferonul alfa 2a si interferonul alfa 2b. S-a mai aprobat si existenta pe piata a interferonului pegylat, un fel de medicament retard. Interferonul standard se administreaza celor cu probleme de virus B o zi da, o zi nu. In timp ce interferonul pegylat se injecteaza o data pe saptamana. Cercetarile mondiale nu au scos in evidenta semnificative rezultate pozitive in plus la forma pegylat fata de terapia cu interferon standard.

VIRUS MUTANT

Profesor doctor Alexandru Oproiu spune ca, la cei cu antigen HBe prezent, tratamentul cu interferon standard dureaza 4 luni. La cei cu antigen HBe negativ, tratamentul dureaza un an, caci este vorba despre un virus mutant care se ascunde bine si tocmai de aceea terapia dureaza un an pentru a scadea incarcatura virala la 20.000.
Tratamentul cu interferon pegylat, care se face o data pe saptamana, dureaza un an.

CELULE UCIGASE

Interferonul inseamna proteine care sunt secretate de celula cand e infectanta, precizeaza profesor doctor Alexandru Oproiu. Interferonul impinge antigenul HBs si HBe la suprafata celulei, pe membrana, si astfel limfocitele T ucigase recunosc celulele infectate. Aceste limfocite killer de aparare produc substante care distrug celulele infectate, virusurile sunt astfel eliberate si ucise de anticorpi. Interferonul deci ajuta sa apara pete pe celula, semn ca ea e infectata, si astfel e recunoscuta de celulele killer de aparare.

ANTIVIRAL. Lamivudina e un antiviral care opreste inmultirea virusurilor. Lamivudina in hepatita cronica cu virus B se asociaza cu interferonul. Lamivudina sub forma de comprimate se poate administra o lunga perioada, 2-6 ani, atat timp cat nu apare o rezistenta a virusului B la acest medicament. Lamivudina se poate administra si bolnavilor de ciroza, in timp ce interferonul este contraindicat acestora. Dezavantajul este ca ticalosul de virus B face mutatii si devine rezistent la lamivudina.

NOI MEDICAMENTE. Daca bolnavului sub tratament ii creste incarcatura virala si ii cresc si transaminazele, e semn ca a aparut rezistenta la lamivudina, semnaleaza profesor doctor Alexandru Oproiu. Din pacate, in Romania inca nu au patruns pe piata doua medicamente inlocuitoare de lamivudina, si anume: adefovir si entecavir. Aceste tratamente moderne reprezinta variante la lamivudina, cand virusul B a capatat rezistenta la terapia cu lamivudina.

STIRI
INITIATIVA. Francezii se lasa cu greu convinsi sa doneze voluntar sange. "Intampinam dificultati in a determina populatia sa vina in structurile noastre mobile", afirma reprezentantii institutului francez al sangelui. Ei au avut initiativa de a organiza in perioada august-septembrie actiuni de donare in marile centre comerciale. Peste tot in lume, pentru a dona sange, voluntarii trebuie sa aiba varsta intre 18 si 65 de ani, greutatea de cel putin 50 de kilograme, sa fie recunoscuti din punct de vedere medical ca fiind apti pentru a dona sange.

RISCURI. Trei alpinisti din patru prezinta riscul de a suferi un edem pulmonar de inalta altitudine. Netratata, boala poate provoca moartea in cateva ore. Edemul pulmonar este o complicatie grava a raului acut de munte, care ii afecteaza pe amatorii de ascensiuni rapide. Raul acut de munte se manifesta prin dureri de cap, greturi, varsaturi, oboseala persistenta. Spre deosebire de acesta, care dispare la coborare, edemul pulmonar necesita tratament de urgenta. Dificultatea in respiratie, oboseala extrema si tusea insotita de expectoratii cu sange sunt principalele semne ale edemului pulmonar.

TBC. Tuberculoza este omniprezenta pe mai multe continente, desi multi cred ca aceasta boala este extrem de rara pe suprafata globului. Ei bine, dimpotriva, milioane de oameni din Asia, Africa si Europa de Est sunt infectati cu bacilul Koch, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Statisticile demonstreaza legatura dintre TBC si malnutritie, saracie, zonele suprapopulate, aerisirea insuficienta. In plus, regiunile respective sunt cele mai afectate de o alta epidemie mondiala: SIDA. Si nu din intamplare. Infectia cu HIV este o cauza majora a cresterii numarului de tuberculosi in lume.

aCNEE. Cel mai puternic medicament impotriva acneei antreneaza probleme cardiace sau hepatice mai grave decat considerau medicii pana in prezent, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite. Cunoscuta deja pentru efectele adverse in cazul gravidelor care prezinta riscul major de malformatii ale fatului, isotretinoina a fost testata inca o data pe 13.772 de persoane. Autorii au constatat rezultate anormale mai frecvente decat se asteptau in ceea ce priveste nivelul colesterolului si complicatiile hepatice. Un motiv in plus pentru ca acest medicament sa fie utilizat cu mare precautie in cazul pacientilor expusi la boli cardiovasculare si hepatice.

PREVENIRE. Institutul francez de prevenire a bolilor si de educatie pentru sanatate atrage atentia parintilor sa nu-si lase copiii sub 4 ani nesupravegheati in curte. Aceeasi recomandare e valabila si atunci cand micutii sunt lasati in gradina. Loc minunat de joaca pentru cei mici, gradina din jurul casei este de asemenea un mijloc de a experimenta si a invata lucruri noi. Cu conditia ca parintii sa ia masurile necesare astfel incat sa se evite cazaturile din leagan, tobogan, copaci, taieturile, intepaturile insectelor, arsurile solare. Cei care sunt fericitii posesori ai unei piscine vor avea grija sa-si echipeze copiii cu colac sau mansete plutitoare.

DE SEZON. Capusele ataca si oamenii, nu numai animalele. Ele se lipesc de piele cand mergeti prin ierburi inalte, cei mai expusi fiind copiii. Foarte important este sa nu incercati sa scoateti capusa cu unghiile, deoarece capul si toti microbii purtati de parazit raman in piele. Adresati-va medicului sau farmacistului care va inlatura capusa cu o penseta si va dezinfecta zona respectiva. Aplicarea locala a unei lotiuni cu efect antihistaminic ajuta la calmarea mancarimilor si a inflamatiei.
×
Subiecte în articol: interferonul sanatatea noastra lamivudina