Pulsul medicinei
Umbla o vorba prin popor cum ca printre chinurile cele mai rele se afla in frunte dragostea cea infocata, dar si durerea de masele.
FLORIN CONDURATEANU
Chiar daca doare amorul, chiar daca doare dintele, iata ca omul suguieste in versuri. Ce mecanism declanseaza totusi durerea de dinti? Explica profesor doctor Constantin Gaucan. Pana la durerea provocata de carie, durerile evolueaza gradual, in faza avansata se ajunge la durerile groaznice pricinuite de abcese. Primele semne sunt durerile la rece si apoi la cald. Smaltul este singurul etans. De la nerv la smalt exista ramificatii nervoase in dentina, in circa 40.000 de canalicule. In aceste canalicule, de langa prelungirile nervoase, se afla si un lichid. La variatiile termice apar dureri mici, care dispar, dar durerile acestea sunt un semn ca smaltul lasa dentina descoperita. De obicei, cariile apar acolo unde nu ajungi cu periuta si se ivesc pe dinti pete opace. Cand smaltul e depsait de carie si caria ajunge la nerv durerea e puternica. De ce durerile de dinti sunt mai tari noaptea? Cand stai cu capul pe perna in timpul noptii creste presiunea sangvina in dinte si preinflamatia doare mai puternic, fiindca creste presiunea in camera pulpara, dar ziua, cand te scoli din pat, presiunea sangelui scade si dintele nu mai doare. Cand omul mananca dulciuri, in spatiile ascunse, zaharul este transformat in acid. Cand aciditatea creste in carie apar modificari chimice in canalicule, ajungandu-se la nerv. Din aceste motive se recomanda copiilor sa-si clateasca gura cu apa dupa ce au mancat dulciurile. Cea mai rea durere este in caz de gangrena, s-a facut o gaura in pulpa dintelui si microbii, simtindu-se bine in spatiile inchise si fara aer, produc gangrena.
Gangrena impune scoaterea nervului infectat. In aceste conditii, apa rece este recomandabila, ea calmeaza durerea fiindca e rece si deci are efect antiiflmator. In paradontopatiile incipiente se simte mai intai o tensiune in dinte si o senzatie de mancarime. Apoi se instaleaza un miros urat si la periaj sangereaza gingiile.Citește pe Antena3.ro