Trecerea brusca de la vara la toamna, oscilatiile mari de temperatura si umiditate favorizeaza aparitia cazurilor de cistita. Netratata corect, cistita poate avea consecinte grave. Infertilitatea se numara printre complicatiile acestei infectii urinare.
STELUTA INDREI
Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, care face parte din categoria infectiilor urinare. O data cu instalarea anotimpului rece, mai ales in orasele poluate, cistita creaza neplaceri in special persoanelor cu varste de 40-50 de ani, insa nici tinerii nu sunt scutiti. Cistita apare frecvent la femei si mai rar la barbati. Astfel, una din trei femei se confrunta cu cistita pe parcursul vietii, in timp ce unul din sase barbati este afectat de aceasta boala. La barbati, simptomele sunt mai usoare si adesea boala trece neobservata. In cazul femeilor, din cauza conformatiei organelor genitale, microbii ajung mai usor in vezica, provocand inflamarea mucoasei. Infectia este produsa de microbi patogeni, precum colibacilul, proteusul, stafilococul, anaerobii si uneori asociatii ale acestora, explica profesor doctor Dimitrie Nanu, medic primar obstetrica-ginecologie si director adjunct la Spitalul "Caritas" din Bucuresti.
Imbracamintea neadecvata si expunerea prelungita la frig favorizeaza aparitia afectiunii. De asemenea, raporturile sexuale, care faciliteaza patrunderea microbilor, menopauza, stresul, deshidratarea, constipatia sau igiena insuficienta pot duce la infectii urinare. Cistita poate fi secundara unor afectiuni renale: litiaza ("piatra") sau staza (obstacol) urinara, malformatii, tumori, traumatisme. Femeile gravide sunt expuse riscului de infectie urinara, deoarece uterul se mareste, favorizeaza retentia de urina si inmultirea peste masura a microbilor.
SEMNE. Cistita este o afectiune foarte deranjanta prin simptomele care o insotesc. Primul semn al cistitei este senzatia de jena la urinare, care cu timpul se transforma in usturime puternica. Alte semne sunt nevoia continua de a urina, pierderile de urina (imictiune), dureri difuze in partea de jos a abdomenului. Uneori pot aparea sangerari la urinare. Aparitia febrei semnaleaza trecerea spre o infectie mai evoluata a cailor urinare.
AVERTISMENT. Aparitia acestor simptome impune consultarea medicului, care va proceda la o analiza de laborator a urinei. Potrivit prof. dr. Dimitrie Nanu, "certitudinea diagnosticului o da leucocituria, bacteriuria si controlul evacuarii vezicii prin urografii repetate". In functie de rezultatul analizelor se recomanda tratamentul, care consta, in principal, din antibiotice. "Daca nu este tratata corect, infectia urinara poate antrena complicatii grave, cum sunt pielonefritele sau infertilitatea", avertizeaza prof. dr. Nanu.
Citește pe Antena3.ro