x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cititorii intreaba, specialistul raspunde

Cititorii intreaba, specialistul raspunde

17 Mar 2004   •   00:00

La problemele de sanatate mentionate in scrisorile dumneavoastra, dr. Stefan Manea va indica o serie de tratamente naturiste.

Speram ca retetele prescrise de specialistul nostru sa contribuie la refacerea sanatatii. Asteptam in continuare scrisorile dumneavoastra.

Cornelia Dima, Valenii de Munte: "Am fost diagnosticata cu glanda mamara cu structura neomogena bilateral, cu dominanta stanga... Am urmat tratament, dar fara randament, de aceea sunt sfatuita de domnul doctor la operatie. Daca ati putea sa ma ajutati si pe mine cu un tratament, pentru a scapa de dureri de cap si de noduli". Raspuns: Intrucat nu avem toate informatiile necesare va sfatuiesc sa solicitati medicului de familie investigatii mai ample si un tratament mai complex intr-o clinica de specialitate, la care puteti asocia un tratament complementar, sub indrumarea unui medic cu competenta in fitoterapie. Este necesara o alimentatie usoara, predominant vegetariana, fara grasimi animale, fara lapte dulce si lactate grase, margarina, prajeli, ulei fiert, sare, zahar, exces de fainoase. Consumati paine neagra, de secara, graham, mamaliga. Evitati constipatia, stresul, enervarile, emotiile. Pana la formularea unui tratament fitoterapeutic coerent, va recomand ca dimineata, pe nemancate, sa luati urmatorul amestec: doua linguri de tarate de grau, o lingura de seminte inmuiate de cu seara intr-o ceasca de apa. Local, aplicati extracte uleioase de galbenele si de tataneasa, de 2 ori pe zi. Cataplasme cu frunze crude de varza, in doua straturi, tinute local toata noaptea. Frunzele sunt curatate de nervurile mari, strivite cu ciocanelul de snitel sau rulate cu o sticla pe o plansa de lemn.

Tincuta Avram (46 de ani), Focsani: "La un examen colonoscopic am fost diagnosticata cu hemoroizi externi (...), pentru care va solicit un tratament naturist". Raspuns: Combaterea constipatiei si a excesului ponderal este esentiala. Evitarea condimentelor iritante (ardei iute), a alimentelor grase, a margarinei, a lactatelor grase. Baie de sezut seara, timp de 15-20 de minute, cu preparate speciale care se gasesc in farmacii. De asemenea, va pot ajuta urmatoarele preparate: - tinctura de sulfina: 10 picaturi, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale; - tinctura de afin: 30 de picaturi, de trei ori pe zi, inainte de mese; - extract hidroalcoolic de castane: 10 picaturi, de trei ori pe zi.

Monica Marginean, Bucuresti: "Domnule doctor, va rog sa-mi indicati un tratament in cazul varicelor incipiente. Sunt interesata de un tratament naturist". Raspuns: In cazul varicelor incipiente s-a dovedit eficient urmatorul tratament: - extract hidroalcoolic de castane: 10 picaturi, zilnic, inainte de cele trei mese principale; - tinctura de traista ciobanului: 25 de picaturi, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale; - tinctura de sulfina: 10 picaturi, de trei ori pe zi, inainte de mesele principale. Local, pe traseul venelor proeminente, badijonati de doua ori pe zi cu tinctura de galbenele. Evitati statul prelungit in picioare si, la nevoie, folositi ciorapi elastici adecvati. Daca totusi sunteti nevoita sa stati mai mult timp pe scaun sau in picioare faceti zilnic cateva exercitii fizice care sa va puna in miscare intregul organism, dar si miscari speciale de ridicare pe varful picioarelor. Consumati zilnic fructe (in special citrice) si legume in stare cruda, beti lichide suficiente, mai ales suc de rosii. Evitati mesele copioase, excesul de grasimi, carne de porc, dulciuri, zahar si sare, fainoase si paine alba, alimentele prajite.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă tratament