x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Colesterolul pentru toţi

0
Autor: Florin Condurateanu 30 Aug 2009 - 00:00
Colesterolul pentru toţi Victor Stroe/JURNALUL NAŢIONAL

Fără doar şi poate, unul dintre căpcăunii vremurilor noastre este colesterolul. Şi cumătrul din Huşi, şi bunicul din Întorsura Buzăului ştiu ce bau-bau este colesterolul şi cum se depune el pe vase, cum ţi le înfundă încât paradeşte inima şi opreşte irigarea creierului. Dar, în afara atacului asupra inimii şi vaselor, să vedem ce e cu colesterolul în tălmăcirea cunoscutului profesor de medicină internă Mihai Voiculescu, şeful Centrului de medicină internă de la Spitalul Fundeni şi preşedintele Societăţii Române pentru Studierea Ficatului.



În primul rând, colesterolul nu e doar o sperietoare şi un ba­laur, fiindcă acest colesterol este o moleculă esenţială fără de care n-ar funcţiona organismul. Colesterolul este o cărămidă de bază în construirea oricărui ţesut şi în naşterea hormonilor. Principala fabrică de colesterol se află în noi şi producătorul colesterolului este ficatul. De altfel, în bolile de ficat, când se împuţinează celulele hepatice care lucrează, scade şi colesterolul. Bolnavii de ciroză şi de alte boli de ficat au o producţie mică de colesterol, aşa că aceşti suferinzi de ficat nu fac infarct, cardiopatie ischemică şi ateroscleroză.  

Năpădesc pe capul nostru sfaturile de a mânca foarte puţine grăsimi animale, cât mai puţine ouă pentru a nu ne creşte colesterolul. Aceste recomandări sunt binevenite, dar trebuie să se înţeleagă că, acţionând asupra hranei, colesterolul nu poate fi scăzut decât cu 10%-15%, şi nu mai mult.  

Oamenii care au colesterol mare au un metabolism bolnav, astfel încât acest metabolism dereglat transformă şi cei mai banali cartofi şi niscaiva pâine tot în grăsimi. Metabolismul oamenilor cu colesterol mare e defect transformând glucidele şi proteinele în grăsimi care se depun pe vase.  

Totuşi, primul pas pentru scăderea colesterolului e de a umbla la regimul alimentar şi de a restrânge grăsimile animale saturate. Unii bolnavi au colesterolul mai mare decât alţii, există alţi oameni care au trigliceridele mari, alţii au lipidele mari. Îmbolnăvirea pereţilor vasului prin ateroscleroză e un proces complicat şi atât colesterolul, cât şi trigliceridele ca şi lipidele, au un rol negativ, dar greu se pot inventaria procentele de risc ale fiecăruia. Oricum, e bine ca omul să-şi reducă nivelul de colesterol, de trigliceride, de lipide.  

Colesterolul bun este denumit HDL, adică de densitate înaltă, iar colesterolul rău este LDL, adică de densitate scăzută. Colesterolul bun părăseşte organismul prin căile biliare şi apoi prin intestin. De altfel, cei care elimină mult colesterol prin bilă suferă de pietre colesterolice. Dacă creşte în sânge colesterolul prin fracţiunea bună nu trebuie făcut nimic, dar, dacă nivelul de colesterol urcă prin fracţiunea rea, trebuie să se treacă la acţiune. Colesterolul rău se cuplează cu oxigenul nou născut şi aceasta este scânteia dezastrului. Se formează astfel acele citochine, nişte hormoni care provoacă inflamaţii şi creează ţesut fibros, adică ţesut întărit. Prin inflamaţii şi ţesut fibros este atacat ficatul, iar pe vase se depun plăcile de aterom. Când celulele ficatului se încarcă de grăsime, aceste hepatocite sunt deranjate. Ficatul gras se agravează prin declanşarea inflamaţiei (steatohepatită) cu transaminaze mari. La unu din cinci bolnavi răul continuă şi apar celulele fibroase, care barează trecerea sângelui prin ficat, ajungându-se la ascită, la tensiune mare în vena portă, la inflamaţia splinei şi la varice pe esofag. La unii dintre aceşti bolnavi apare şi acea celulă degenerată care duce la cancer. Riscul de ciroză şi fibroză în ficat se descoperă modern fără a face puncţie în ficat, prin aparatele numite fibroscan şi fibromax. Centrul de medicină internă de la Fundeni condus de prof. Voiculescu s-a dotat prin sponsorizări cu modernul aparat fibroscan.

Citeşte mai multe despre:   viaţă sănătoasă,   colesterolul

 



Mai multe titluri din categorie

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare

OMS va discuta posibilitatea introducerii pașapoartelor de vaccinare
Pașapoartele de vaccinare pentru călătoriile internaționale vor luate în discuție de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit expertului Departamentului european de imunologie, Oleg...

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson

Ce arată studiile pentru vaccinul anti COVID-19 produs de Johnson & Johnson
Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de...

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni

Angajații medicali, care au fost infectați cu COVID-19, sunt protejați timp de 5 luni
Majoritatea personalului medical implicat în lupta cu pandemia de coronavirus sunt imunizați pentru cel puțin 5 luni îmmpotriva virusului SARS-CoV-2, potrivit unui studiu Public Health England, scrie...

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil

Cancerul de colon poate fi confundat cu sindromul intestinului iritabil
Perturbările repetate în scaun, ba constipaţie, ba diaree, apariţia sângelui în materiile fecale sunt situaţii în care doar medicul este cel responsabil de un diagnostic corect, pe baza unor...

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia

A treia tulpină de COVID-19 a fost descoperită în Japonia
Încă o tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în Japonia. Patru persoane din Tokyo au fost confirmate la data de 2 ianuarie. Acestea s-au întors din Amazon și au ajuns pe Aeroportul Haneda, unde...

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2

Eficiența vaccinului Pfizer/BioNTech asupra noilor mutații ale virusului SARS-CoV-2
  Vaccinul anti COVID-19, realizat de Pfizer/BioNTech oferă protecție și împotriva mutațiilor recent descoperite ale virusului, se arată într-un studiu realizat de Pfizer în...

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech

Comisia Europeană suplimentează cererea de vaccinuri produse de Pfizer/BioNtech
A fost încheiat un nou acord între Pfizer/BioNTech și UE pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti COVID-19, care se adaugă celor 300 de milioane care au fost distribuite, a anunțat...

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna

Care este durata de imunizare a vaccinului anti-COVID-19 produs de Moderna
Vaccinul produs de compania americană Moderna oferă protecție împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2 timp de circa doi ani, potrivit directorului executiv Stephane Bancel, citat de Reuters. Însă va fi nevoie...

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19

Noi recomandări OMS cu privire la vaccinarea anti COVID-19
Amânarea cu două săptămâni a efectuării celei de-a doua doze a vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech este acceptată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată...

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare

Operaţii pe bandă rulantă care erau o eroare
Acum mulţi ani, chirurgii se întreceau să scoată apendicele sau amigdalele, de cum apăreau cele mai mici neplăceri produse de acestea. Mai apoi, medicina a constatat că amigdalele sau polipii nu sunt lipsite de or...

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită

Reacție alergică gravă la vaccinul Pfizer/BioNTech: Un medic a făcut encefalomielită
O doctoriță din Mexic a ajuns la spital după efectuarea vaccinului anti COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Tânăra are 32 de ani și avea antecedente alergice, scrie Reuters. Aceasta a fost internată...

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?

Poate fi produs vaccinul Pfizer/BioNTech în România ?
Vaccinul Pfizer/BioNTech ar putea fi produs la Terapia Cluj. Pentru Europa acesta se fabrica acum la Puurs, în Belgia, în cea mai mare fabrică Pfizer din afara Statelor Unite. Cu o capacitate de producţie d...

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19

Cum se fac înscrierile pe platforma de vaccinare împotriva COVID-19
Românii se pot înscrie pe platforma de vaccinare fie online, fie prin apelarea call centerelor direcțiilor de sănătate publică sau prin medicii de familie. Înscrierile în platforma informatică de...

Ce moștenim de la familia noastră

Ce moștenim de la familia noastră
Galerie Foto Legăturile de familie sunt cele mai puternice legături dintre oameni și merg mult mai departe și mai adânc decât pare la prima vedere. Pe lângă moștenirea conștientă și educația pe care o primește un copil...

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată în România
Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie nu a fost identificată până acum în România. Toate tulpinile care circulă în țară sunt incluse în vaccinul aprobat de Uniunea Europeană, se arată...
Serviciul de email marketing furnizat de