x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Colesterolul scazut dauneaza memoriei

Colesterolul scazut dauneaza memoriei

17 Feb 2005   •   00:00

Scaderea nivelului colesterolului in sange este strans legata de scaderea capacitatilor intelectuale ale omului. La aceasta concluzie neasteptata au ajuns cercetatorii de la Universitatea din Boston.

GEORGETA LICSANDRU

CONSECINTE. Colesterolul scazut influenteaza intelectul
Acestia au tinut sub observatie 789 de barbati si 1.105 femei. Studiul a inceput in urma cu zece ani si a avut drept scop descoperirea factorilor care provoaca insuficienta cardiaca.

EXPERIMENT. Subiectii au fost supusi unei serii de teste prin care li s-au determinat capacitatile intelectuale. Cercetatorii au fost interesati in primul rand de rezolvarea problemelor de logica si de concentrarea atentiei. In acelasi timp, participantilor li s-au prelevat probe de sange pentru a determina nivelul colesterolului. Rezultatele obtinute au aratat ca, in cazul persoanelor cu un nivel minim al colesterolului, functiile intelectuale sunt scazute. Astfel, cu cat nivelul colesterolului in sange este mai scazut, cu atat apar mai multe probleme in ceea ce priveste gandirea si memorarea informatiilor. Cercetatorii au atras atentia asupra faptului ca nu au luat in considerare varianta unei scaderi a colesterolului cu ajutorul medicamentelor.

REZULTATE. Nivelul scazut al colesterolului unor participanti la experiment a fost determinat de factori naturali. De aceea, este inca devreme sa se vorbeasca despre consecintele negative ale unei terapii medicamentoase de scadere a colesterolului. "In rezultatele obtinute de noi nu este nimic neasteptat. Colesterolul indeplineste in organism functii diverse. El intra in componenta structurilor celulare, participa la sinteza unor hormoni, regleaza starea membranei celulare. De aceea, ideea potrivit careia continutul de colesterol in sange influenteaza activitatea nervoasa este sustinuta", afirma doctorul Penelopa Elias, coordonatoarea studiului. Aceasta concluzioneaza: "Atat nivelul crescut al colesterolului, cat si cel scazut sunt la fel de daunatoare".

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă colesterolului