x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Colesterolul vara

Colesterolul vara

04 Aug 2004   •   00:00

Sa continuam cu importantele consideratii facute de profesorul Mircea Cinteza, seful Clinicii de cardiologie de la Spitalul Universitar Bucuresti, privind adaptarea tratamentului pentru bolnavii cardiovasculari pe timp de vara.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Bolnavii de angina si de infarct iau 3 medicamente: anticolesterol, betablocante si aspirina. Medicamentele betablocante decupleaza vasele si inima de la influenta emotiilor. In anotimpul calduros, betablocantele trebuie micsorate ca doza, desi inima se va lenevi nitel fiindca sistemul nervos tine cordul in tonus. Doza de medicamente impotriva colesterolului nu se diminueaza vara, desi ai fi tentat sa spui ca pe timp calduros omul nu prea se infrupta din mancaruri grase, dar e bine de stiut ca remediile anticolesterol nu se prescriu doar pentru colesterolul existent in alimente, ci si pentru colesterolul produs chiar de organism. In privinta aspirinei e necesara o grija suplimentara pentru a nu aparea efectele rele asupra sistemului digestiv, cu atat mai mult cu cat vara se mananca multe fructe si legume.

Ce strategie de tratament trebuie sa fie indicata bolnavului de hipertensiune vara, cand caldura dilata vasele? Medicina moderna recomanda hipertensivului mai multe medicamente in doze mici fata de conceptia veche de a prescrie un singur medicament in cantitati mai mari. Pe timp calduros se reduce doza de diuretice care scot nu numai sarea din organism, ci si apa. Oricum trebuie sa se mizeze pe consumul mai mare de lichide, care mentin scazuta vascozitatea sangelui. Hipertensivul este bine sa bea apa obisnuita sau apa plata, fiindca apele minerale contin saruri ce echivaleaza cu sarea. Trebuie cautate acele ape minerale cu continut scazut de saruri, cat si bauturi racoritoare sarace in zahar. Sucurile din fructe pot conduce vara la deranjamente stomacale si in timpul diareei se pierd apa si sarurile. Tocmai de aceea, in timpul necazurilor digestive este bine sa se bea multe lichide. Sa nu se uite ca diareea poate declansa o criza cardiaca.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă