Cervix incompetent înseamnă o dilatare prematură, nedureroasă a colului, care de obicei are ca efect naşterea prematură a copilului. "Într-o sarcină normală, colul uterin rămâne închis până la momentul naşterii. Atunci începe să se dilate şi să se subţieze pentru a permite trecerea fătului", spune medicul Cătălin Haiduc. Există însă situaţii, provocate de diverşi factori, în care dilatarea colului se produce cu mult înainte de naştere. Cel mai frecvent motiv pentru care are loc această afecţiune este o rană pe col.
Un col incompetent nu poate susţine greutatea fătului, se dilată fără contracţii sau dureri, uneori deschizându-se complet. Din cauza dilatării, membranele amniotice "cad" prin deschizătură, iritând uterul, fapt ce are drept consecinţă începerea travaliului. De multe ori, acest lucru are loc înainte ca fătul să fie capabil să poată supravieţui în afara uterului. În multe cazuri, travaliul este prea înaintat pentru a putea fi oprit. În general, colul nu se dilată în acest fel înainte de săptămâna a 16-a de sarcină.
Medicul le recomandă viitoarelor mame să precizeze ginecologului care le urmăreşte sarcina dacă au avut în trecut probleme sau naşteri premature.
"Dilatarea colului este tăcută şi poate trece neobservată până în momentul declanşării travaliului. Diagnosticarea se face, în general, după una sau mai multe naşteri premature", spune medicul consultat de Jurnalul de sănătate.
Specialistul mai precizează că diagnosticul se face nu doar prin anamneză, ci şi prin examinare fizică şi ecografie transvaginală.
Printre cauzele care pot sta la baza dilatării colului sunt intervenţiile medicale suferite înainte de sarcină, rănile pe col, dar şi anomaliile anatomice ale cervixului.
Tratament chirurgical
Intervenţia chirurgicală este cel mai frecvent tratament în cazul colului incompetent. Închiderea colului se realizează printr-o sutură denumită cerclaj. Pentru realizarea acestei intervenţii poate fi necesară anestezia generală sau sedarea intravenoasă. Sutura are formă circulară şi se efectuează în jurul colului, cu scopul de a-l închide. "Procedura durează aproximativ 30 de minute şi se poate face pe cale vaginală sau printr-o incizie abdominală.
Operaţia se efectuează după săptămâna a 12-a de sarcină, când riscul unui avort din alte motive decât incompetenţa cervicală este crescut. Intervenţia chirurgicală trebuie totuşi făcută înainte de 28 de săptâmâni. Există şi situaţii în care nu se poate face cerclaj: membranele sunt deja rupte, s-a declanşat travaliul, există o infecţie, fătul prezintă anomalii sau dacă există sângerări vaginale fără cauză cunoscută".
Pacienta va fi monitorizată câteva ore, pentru că uneori cerclajul poate provoca contracţii sau infecţii. Apoi, poate fi externată. "Petele maronii (spotting) sau sângerările sunt normale, aşa că nu e caz de îngrijorare. Este recomandată odihna la pat, pentru a nu supune colul unei presiuni mari. Se prelungeşte astfel sarcina până în momentul în care copilul poate supravieţui pe cont propiu", spune medicul consultat de Jurnalul de sănătate.
Firele vor fi înlăturate atunci când sarcina ajunge la 36 de săptămâni sau în momentul începerii travaliului. Îndepărtarea firelor are loc fără anestezie, la maternitate. Travaliul nu începe, obligatoriu, îndată ce firele au fost înlăturate, ci se poate declanşa şi după câteva zile sau săptămâni.
Important
● Cauzele care pot provoca întredeschiderea colului sunt dificil de identificat.
● O sarcină pierdută din cauza colului întredeschis este o problemă total diferită de un avort spontan.
● Colul incompetent (întredeschis şi scurtat) este o complicaţie destul de rar întâlnită în timpul sarcinii.
Citește pe Antena3.ro