Toti avem nevoie de odihna! Stresul si presiunea acumulate pe parcursul unui an de munca ne fac sa ne gandim la zilele linistite petrecute in concediul de odihna.
STELUTA INDREI
Fie ca mergem la munte, la mare sau chiar acasa, alaturi de cei dragi, orice este binevenit pentru a ne recapata energia pierduta. Pana si o scurta iesire din orasul in care locuim inseamna mult. Concediul de odihna contribuie la mentinerea sanatatii noastre, deoarece in aceasta perioada putem merge in mijlocul naturii pentru a ne plimba in voie si a respira aer curat, ne reamintim ce inseamna relaxarea si rasul sanatos.
STRESUL. "Indiferent de factorii generatori, stresul profesional se soldeaza cu efecte nocive atat pentru individ, cat si pentru organizatia in care este angajat", semnaleaza psihologul Gabriela Grigorescu de la Spitalul Militar Central. Din cauza oboselii acumulate, individul incepe sa resimta un anumit dezechilibru psihologic si comportamental, care poate merge pana la instalarea unor tulburari precum migrenele sau bolile cardiovasculare. Aceste dezechilibre afecteaza performanta in munca si satisfactia profesionala, generand stari anxioase, depresive si iritabilitate. La nivel organizational apar erori si accidente de munca. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca anual se produc pierderi de 10% in economia unei tari din cauza stresului profesional.
RECOMANDARI. Concediul de odihna este un factor major de diminuare a stresului prin relaxare si detensionare. Potrivit psihologului Gabriela Grigorescu, "concediul influenteaza benefic intregul sistem bio-psiho-social care este fiinta umana. In vacanta, persoana se sustrage temporar majoritatii regulilor de serviciu si isi poate exercita o anumita autonomie". In concediu este bine sa desfasurati activitati recreative impreuna cu membrii familiei. Astfel, relatia cu partenerul de viata sau cu copiii se poate imbunatati. Relaxarea din vacanta are efecte pozitive si asupra relatiei dintre colegi. Asadar, profitati din plin de perioadele de repaus pentru a va reincarca bateriile.
ATENTIE
Indiferent de destinatie, concediul ar trebui sa insemne in primul rand odihna. Multi dintre noi uita acest lucru, iar in vacanta pierd ore bune de somn din cauza distractiilor nocturne care se prelungesc pana dimineata. Daca acestea mai sunt insotite si de alcool, atunci persoanele respective pot fi sigure ca se vor intoarce la serviciu mai obosite decat au plecat. Pentru a avea un concediu reusit este necesar sa va planificati aceasta perioada. Nu asteptati sa intrati in concediu si sa nu stiti unde mergeti, deoarece problemele de cazare si alte aspecte neprevazute va pot strica vacanta inca de la inceput.Citește pe Antena3.ro