x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Conopida şi broccoli, arme anticancer

Conopida şi broccoli, arme anticancer

de Steluta Indrei    |    02 Aug 2007   •   00:00

Conopida, broccoli, varza contribuie la prevenirea cancerului de prostată. Cei care includ in dietă aceste legume din familia cruciferelor prezintă un risc diminuat cu 52% de a deveni victime ale acestei forme de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu publicat in Journal of the National Cancer Institute.


EXPLICAŢIE. Victoria Kirsch şi colaboratorii săi de la Institutul pentru studierea cancerului din Ontario (Canada) au analizat timp de patru ani obiceiurile alimentare ale unui grup de 1.338 de bărbaţi. Cei care au consumat cel puţin o dată pe săptămănă legume din familia cruciferelor prezentau un risc redus cu 40% de a dezvolta cancer al prostatei. Insă cel mai puternic efect anticancer a fost constatat in cazul celor care măncau mai ales conopidă şi broccoli. Riscul acestora de a suferi de această formă de cancer s-a diminuat cu 52%. Explicaţia: conopida, broccoli şi toate varietăţile de varză conţin nişte substanţe (glucozinolaţi) care impiedică dezvoltarea tumorilor. Observaţia este valabilă atăt in cazul tumorilor benigne căt şi al celor maligne. Un alt aspect pozitiv observat de cercetătorii canadieni este că bărbaţii care mănăncă frecvent astfel de legume au un stil de viaţă ordonat.

Mulţi dintre aceştia obişnuiesc să practice o activitate fizică, nu fumează, nu consumă alcool. Autorii studiului nu au găsit incă o explicaţie ştiinţifică pentru acest fenomen.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă