Daca aveti probleme dentare inca nerezolvate, luati aceasta foaie in fata, inarmati-va cu rabdare si parcurgeti textul pana la capat, fiindca va propunem o... consultatie.
Daca aveti probleme dentare inca nerezolvate, luati aceasta foaie in fata, inarmati-va cu rabdare si parcurgeti textul pana la capat, fiindca va propunem o... consultatie. De ce zambetul dumneavoastra nu este chiar cum vi l-ati dorit si care este calea de a iesi din aceasta situatie?
Frica de durere. Cei mai multi dintre noi evitam cabinetele dentare de FRICA DE DURERE. Pastram din copilarie amintirea cumplita, groaznica, inspaimantatoare intr-un cuvant, exagerata a domnului doctor de doi metri care, cu mainile lui paroase, ne "smulgea" noua, un biet tanc speriat, printre lacrimi si lamentari, un dintisor de lapte. Experientele personale ulterioare, laolalta cu folclorul infricosator al prietenilor si rudelor, ne fac a privi cabinetul stomatologic ca pe un loc al groazei. Solutia in aceasta situatie e relativ simpla: intrati in oricare din cabinetele mai rasarite si veti vedea ca lucrurile s-au indreptat foarte mult. Exista mijloace cu adevarat eficiente pentru controlul durerii, anestezicele moderne functioneaza bine, fara riscuri pentru pacienti, iar pentru cei mai tematori, inhalosedarea si anesteziile generale ofera conditii bune pentru depasirea unui astfel de moment.
Teama de contaminare. A doua din spaimele noastre legate de un tratament dentar este TEAMA DE CONTAMINARE. Circula tot felul de zvonuri cum ca procedurile stomatologice ar putea fi cauza dobandirii unor virusuri necrutatoare, lucru cat se poate de adevarat daca nu ar exista
STERILIZAREA. Orice cabinet care se respecta se supune unor norme stricte de prevenire a contaminarii. Curatarea ultrasonica a instrumentelor, solutii de presterilizare si sterilizare la rece, protocoale de sterilizare cu caldura umeda si uscata, dezinfectanti pentru mobilier si suprafete, manusi sterile, masti, materiale si instrumente de unica intrebuintare sunt doar cateva dintre mijloacele la care se apeleaza cu sfintenie pentru prevenirea transmiterii unor boli. Si este dreptul dumneavoastra sa cereti personalului medical informatii despre modul in care se face sterilizarea in cabinetul respectiv. Oricum, foruri abilitate si foarte severe verifica adesea modul in care se realizeaza asepsia in institutiile de sanatate de orice fel.
Costuri ridicate. Un al treilea motiv pentru care evitam sa vizitam stomatologul este COSTUL RELATIV RIDICAT AL SERVICIILOR. Unele banci ofera credite speciale pentru proceduri dentare, altele doar simple credite de nevoi personale. Oricare dintre aceste situatii sunt in masura sa furnizeze fonduri pentru o restaurare complexa a cavitatii bucale. Acelora pentru care imaginea conteaza, sau, si mai mult, reprezinta parte din profesia lor, le intarim ideea ca o investitie in zambet poate fi la fel de profitabila ca si o masina valoroasa sau ca o tinuta mereu de inalta clasa si bun-gust. Daca, din diverse motive, aceste imprumuturi bancare nu sunt posibile, puteti apela la stomatologul de incredere, care, cu siguranta, va va oferi solutii nu neaparat de ultima ora, insa mai putin costisitoare si perfect functionale. Este inutil de precizat ca prin controale periodice imbolnavirile dentare sunt depistate in forma lor de inceput si deci solutionate cu mult mai putine eforturi financiare.
Lipsa timpului. Al patrulea motiv al fugii de dentist este LIPSA TIMPULUI. Aici, raspunsul este scurt si simplu: se fac programari dimineata, la prima ora, inaintea inceperii serviciului multora dintre noi, se pot obtine sedinte de tratament in pauza de pranz sau chiar seara, uneori pana la ora 22:00. Si, cand spunem programari, ne referim exact la orele destinate tratamentului dumneavoastra, nu la timpul fara sfarsit petrecut in sala de primire, asteptand si batand nervos din picior sa va vina randul.
Lipsa increderii. Am ajuns si la al cincilea motiv din lista noastra: LIPSA DE INCREDERE in personalul medical. Folositi-va flerul! Cautati medicul pe care sa-l simtiti pregatit si sigur pe sine, cu care comunicati, care va intelege si caruia ii pasa. Ii pasa de durerea, nelinistea, nedumeririle si timpul dumneavoastra. Mergeti pe recomandarile unor pacienti multumiti ale caror restaurari au trecut proba timpului. Si nu ezitati sa cereti chiar dumneavoastra medicului detalii despre pregatirea si experienta lui profesionala. Iar daca ati simtit ca, in fine, ati intalnit dentistul care sa intruneasca cerintele dumneavoastra, lasati-va cu toata increderea zambetul pe mana lui, fiindca stie ce face!
Lipsa educatiei sanitare este cel de-al saselea motiv. Daca pana acum nu ati facut-o, a venit momentul! Ati intalnit medicul dentist de incredere de la motivul 5? Programati-va si cereti-i o ora de consultatie in care sa-i puneti toate intrebarile legate de dinti care va trec prin cap. Va fi bucuros sa va raspunda si isi va face o parere EXCELENTA despre dumneavoastra, fiindca pacientii din aceasta categorie sunt foarte rari. Bineinteles, exista si reviste, internet... Deci, la final, dumneavoastra, care ati gasit atat timp si rabdare sa cititi aceste randuri, daca va sfiiti sa zambiti, din ce motiv o faceti?
NEGLIJENTA. Am lasat la urma al saptelea motiv: NEGLIJENTA. Este foarte greu de imaginat o solutie pentru ea, fiindca imbraca adesea chipul fricii, al lipsei banilor, al lipsei de timp sau al neincrederii. Evident ca solutiile pentru cele enumerate mai sus nu rezolva problema reala. Atunci cand iti neglijezi zambetul, o faci in contextul unei nepasari generale pentru sanatate si imaginea personala. Si amandoua conteaza enorm! In lumea civilizata in care traim este de neacceptat o dantura neingrijita.
RESPECT. Asa cum nu putem sa iesim in public cu parul imbacsit si cu alba camasa innegrita la guler, cum nu ne putem permite unghii murdare si miros de transpiratie, tot astfel nu putem sa ne asteptam la apreciere si intelegere din partea celor din jur cand dezgolim un zambet jalnic. Locul in care trebuie actionat in aceasta situatie este propria mentalitate. Cum putem sa asteptam respectul celorlalti cand nu ne respectam noi insine?
Dr. Laura Apreotesei
|
Clinica Stomatologica Dent Estet
Sos. Aviatorilor 15, tel. 222.11.08
Str. Grigore Alexandrescu 7, tel. 314.73.41
Sos. Nordului 82-92, Tronson Geneve, tel. 232.56.87
|