x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Contrasens pe esofag

Contrasens pe esofag

20 Dec 2005   •   00:00
SANATATEA ADULTULUI
Arsuri in piept de nici pompierii nu le pot stinge, nopti chinuite, cu treziri din pricina ca gura se umple de resturi de mancare de la cina, inecarea laringelui cu un lichid, senzatia de acid in laringe si ragaiala, cum denumeste romanul aerul eliminat brusc din cavitatea bucala.

Refluxul gastro-esofagian

De vina pentru toate aceste necazuri este refluxul gastro-esofagian, boala de care se vaita tot mai multi oameni. Cand o masina rataceste drumul si o ia pe contrasens, Politia Rutiera il considera vinovat pe soferul aiurit. Dar cand o parte din continutul stomacului o ia pe contrasens si se reintoarce in esofag, aducand toate neplacerile de mai sus, cine este de vina? Lamureste aceasta atat de frecventa boala de reflux gastro-esofagian prof. dr. Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala de gastro-enterologie. Boala de reflux inseamna o serie de tulburari cauzate de trecerea continutului gastric acid din stomac, in sens invers, in esofag. Sa detaliem simptomele ce apar in aceasta boala de reflux puse pe seama contactului dintre continutul acid din stomac cu mucoasa esofagului, care nu este pregatita sa se apere de aceasta aciditate, drumul fiind anormal, pe contrasens.

Arsurile, regurgitatie, ragaiala

Cele mai semnificative simptome sunt arsurile pe esofag, denumite pirozis. Ele apar numai ziua sau numai noaptea. Sau atat noaptea, cat si ziua. Arsurile sunt mai mari daca omul sta in pozitia culcat sau cand se apleaca, ori cand ridica greutati. Este o adevarata capcana sa te culci imediat dupa ce mananci, inlesnind intoarcerea inversa a continutului din stomac in esofag. Alt simptom este regurgitatia, acea aparitie nefireasca a continutului gastric in cavitatea bucala. Alt semn este ragaiala, ii zice romanul, sau eructatia, cum denumeste medicina eliminarea unei cantitati de aer in mod zgomotos, fiindca inelul muscular dintre stomac si esofag cedeaza, si aerul, impreuna cu acidul, o porneste din stomac invers in esofag.

Un alt simptom al refluxului gastro-esofagian este secretatia mare de saliva sau sialoreea. Exista o explicatie: saliva are un pH alcalin si ea tinde sa neutralizeze acidul din reflux intr-un veritabil proces de autoaparare. Tot din pricina refluxului apar si tulburari la inghitirea alimentelor, situatie numita disfagie. Omul simte o greutate la trecerea alimentelor din esofagul inferior in stomac. Acesta este semnul ca a aparut o complicatie, si anume ca s-a inflamat esofagul inferior. Si, in fine, ultimul simptom este inghitirea dureroasa, semn ca esofagul are deja leziuni, adica eroziuni instalate pe portiunea inferioara a esofagului, aceasta fiind deja o complicatie alarmanta.

Semne atipice

Apar in boala de reflux si semne atipice, neesofagiene, cum ar fi o durere in torace, care mimeaza durerea de angina pectorala, dand reflexe dureroase si in umarul stang, in brat, in mandibula, dar nu este vorba despre o boala de inima, ci de vina sunt spasmele esofagului. Alta manifestare atipica este senzatia de sufocare, ca in astm, si de vina este tot refluxul, care uneori e aspirat pe trahee. Tot refluxul gastro-esofagian poate leza corzile vocale si apare o raguseala. Simptom atipic este si o tuse cronica, generata tot de refluxul gastro-esofagian. Altii simt mereu in laringe senzatia de corp strain si sunt obligati sa-si dreaga vocea. Si ca ultim semn nespecific, refluxul ataca si gingiile, producand gingivite erozive.

Cauze

Care sunt cauzele ce produc boala de reflux? Esofagul este separat de stomac printr-un inel muscular de 2-3 cm si acest inel muscular sta inchis, el deschizandu-se doar cand bolul alimentar ajunge la nivelul lui. Cand insa tonusul acestui sfincter esofagian este mic, sfincterul se relaxeaza si in alte situatii decat cand ajung alimentele la nivelul lui. Cine produce aceasta relaxare anormala a sfincterului dintre esofag si stomac? Exista unele alimente care relaxeaza sfincterul gastro-esofagian, si anume: ciocolata, cafeaua, ceapa, usturoiul, pranzurile grase, dar si raul obicei al fumatului.

CONSECINTE. Ce consecinte produce acest nedorit mers in contrasens al sucului gastric din esofag? Unii oameni au mucoasa mai rezistenta, dar au receptori sensibili la acid si refluxul nu le produce leziuni pe esofag, deci nu vor suferi de esofagita. Altii au forme erozive, pe esofagul inferior apar ulceratii si situatia se poate complica cu hemoragii si anemie. Din pricina ulceratiei, pe esofag apar cicatrice, care ingusteaza calea de trecere din esofag a alimentelor. Si, in fine, o complicatie periculoasa, asa-zisul esofag de tip Baret. Mucoasa esofagului inferior se transforma in mucoasa de tip intestin subtire pentru a se apara de acidul gastric. Esofagul Baret poate degenera in cancer de esofag.

HERNIA SI OBEZITATEA. Adesea de vina pentru refluxul gastro-esofagian este si hernia hiatala. O portiune din zona superioara a stomacului trece in torace. Esofagul nu mai are astfel destula dinamica pentru a impinge alimentele in stomac, din stomac refuleaza continut gastric, astfel ca punga de reflux urca si coboara intr-o veritabila naveta in esofag, producandu-i suferinta. Bineinteles ca foarte des obezitatea este insotita de reflux gastro-esofagian.

MEDICAMENTE. Sfincterul se relaxeaza anormal si ca reactie la unele medicamente: antihipertensive de tipul nifedipinei, care blocheaza canalele de calciu. Dar si tranchilizantele din categoria diazepam, precum si papaverina. Exista si cauze gastrice pentru aparitia refluxului gastro-esofagian, cum ar fi tulburarile de miscare (motilitate gastrica), cand stomacul se evacueaza mai lent, astfel ca alimentele stagneaza in stomac, unde creste presiunea, depasind presiunea din stomac. Presiunea in stomac creste si in ultimul trimestru de graviditate, fiindca uterul marit sporeste presiunea in abdomen. Le creste presiunea in abdomen si bolnavilor de ciroza, cu prezenta insemnata de lichid. Fibroamele uterine, dar si tumorile pot creste presiunea in abdomen, precizeaza profesorul Alexandru Oproiu.
×