Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a precizat că pentru medicamentele de pe listele C, respectiv cele care cuprind programele naţionale, bolile rare, tratamentele post transplant, coplata este zero.
Totodată, acesta a precizat că numărul medicamentelor compensate cu 90% (lista A) s-a triplat, iar al celor compensate cu 50% (lista B) s-a dublat.
Astfel, 25% dintre medicamentele de pe listele A şi B vor avea o rată medie de creştere a coplăţii între 15 şi 20%.
De asemenea, în cazul în care bolnavii vor dori să-şi păstreze aceeaţi schemă de rată unică şi după introducerea noului sistem de compensare, ei ar putea plăti până la maximum 15% mai mult decât plăteau până acum.
"Începând din 1 iulie, pacienţii vor merge la medic pentru a reconfigura schema terapeutică. Medicul va explica bolnavului că pentru boala lui există mai multe medicamente cu acelaşi efect terapeutic. În cazul în care bolnavul va opta pentru un medicament mai scump, atunci el va plăti contravaloarea acestuia", a mai adăugat Duţă.
Toate aceste precizări infirmă informaţiile transmise de asociaţiile de pacienţi conform cărora, potrivit unui calculator al contribuţiei personale a fiecărui pacient, disponibil pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică coplata.