Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nu numai corpul, dar şi creierul experimentează schimbări semnificative. Oamenii de ştiinţă susţin că, în jurul vârstei de 40 de ani, multe persoane încep să observe modificări subtile în capacitatea lor de a-şi aminti unele nume, cuvinte sau detalii ale unor discuţii.
Un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Virginia (SUA), citat de cotidianul The Telegraph, arată că primele semne de deteriorare a memoriei apar începând cu vârsta medie de 37 de ani, în timp ce alte teste au descoperit rezultate mai slabe după vârsta de 42 de ani. În cercetare au fost incluse 2.000 de persoane, între 18 şi 60 de ani. Ele au fost puse să rezolve puzzle-uri vizuale, să-şi amintească cuvinte şi să detecteze anumite litere şi simboluri. Prezentând rezultatele, Timothy Salthouse, coordonatorul studiului, atrage atenţia că prevenţia declinului cognitiv ar trebui să înceapă cu mult înainte de pensionare.
Dietă "inteligentă"
Pentru a ne păstra mintea "ascuţită" avem nevoie de 4 lucruri: apă, alimentaţie echilibrată, oxigen şi activităţi care solicită mintea. Hidratarea creierului este esenţială pentru concentrare şi păstrarea vigilenţei, pentru că apa (reprezentând 83% în compoziţia sângelui) elimină toxinele din corp şi transportă nutrienţii la creier. Zilnic, trebuie să bem cel puţin doi litri de apă. Cercetătorii au mai demonstrat că alimentele consumate ne influenţează, în mod direct, memoria, capacitatea de concentrare şi chiar coeficientul de inteligenţă.De aceea, nutriţioniştii ne recomandă o dietă bogată în proteine, carbohidraţi, acizi graşi, vitamine şi minerale. Proteinele (existente în carne, peşte, lactate) contribuie la formarea neurotransmiţătorilor (substanţe chimice prezente în creier), esenţiale în îmbunătăţirea performanţelor creierului. Dintre carbohidraţi (cartofi, orez, paste făinoase), creierul absoarbe o substanţă - tryptofanul - pe care o transformă în serotonină. Aceasta reglează somnul şi intervine în activitatea creierului.
Tinereţea creierului se mai întreţine şi cu acizii graşi omega 3 din somon, sardine, ton, macrou şi crap. Vitaminele (A, C, E şi cele din complexul B) şi mineralele (magneziu, sodiu, potasiu şi calciu) sunt foarte importante în păstrarea memoriei, în special la bătrâneţe. De asemenea, plimbările în aer curat, exerciţiile fizice, discuţiile cu cei din jur şi practicarea unor jocuri de perspicacitate contribuie din plin la prevenirea îmbătrânirii creierului.
ACTIVITĂŢI. Buna funcţionare a creierului poate fi întreţinută prin activităţi care solicită mintea: şah, scrabble, bridge, rebus, puzzle, discuţiile cu alte persoane, cântatul la un instrument sau vizionarea unui film.
Citește pe Antena3.ro