x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Creierul are propriul sistem de securitate

Creierul are propriul sistem de securitate

de Florin Condurateanu    |    29 Iun 2011   •   21:00
Creierul are propriul sistem de securitate

In lume, prima cauza de moarte este infarctul. Pe locul al doilea se plaseaza cancerele si abia pe a treia treapta a sinistrului podium se situeaza accidentul vascular cerebral. De ce insuficienta hranire cu sange a inimii este principala cauza de decese si insuficienta irigare cu sange a creierului este mai jos, pe treapta a treia? Este vorba despre un sistem de siguranta aflat in dotarea creierului, care mai salveaza situatia. Alimentarea cu sange a creierului se face prin cele doua artere carotide din partea laterala, din fata a gatului. Prin carotide curge 80% din sangele spre creier. Irigarea cu sange a creierului se mai realizeaza si prin cele doua artere vertebrale din la­teralele din spate ale gatului. Dar pe aici debitul este mai mic, de doar 20%. Norocul creierului este ca aceste debite de sange se aduna intr-un colector comun, si anume in poligonul lui Willis.

Daca se infunda cu un cheag una dintre artere, zona cerebrala irigata de ea primeste totusi sange de la colectorul comun, respectiv poligonul lui Willis. Acesta compenseaza oprirea alimentarii cu sange printr-o artera sau chiar blocarea pe doua si chiar pe trei vase. Dar aceasta salvare venita de la colectorul comun, care asigura irigarea intregului creier, poate avea loc doar daca leziunea pe vas este treptata. Adica leziunea sa nu fie brusca. Daca prin ateroscleroza se blocheaza treptat un vas, poligonul Willis are capacitatea de a salva creierul si, astfel, este evitat cumplitul accident vascular cerebral.

Daca un cheag astupa brusc un vas, colectorul comun Willis nu mai reuseste sa faca fata, si creierul sufera accidentul vascular cerebral. Tocmai de aceea, in cazul semnelor unui accident vascular pe creier trebuie consultata si inima, fiindca din cord pot porni in fluxul de sange cheaguri care sa complice si mai mult situatia.

In cazul accidentului cerebral vascular generat de hipertensiune, medicii trebuie sa coboare treptat, incet tensiunea, pentru a nu scadea debitul de alimentare a inimii.

Accidentul vascular cerebral este o ur­gen­ta chiar daca atacul cerebral este tranzitor si semnele dispar dupa un timp. Prezentarea la medic este obli­gatorie, chiar daca simptomele uneori dispar. Accidentul vascular cerebral poa­te da, pe langa paralizii, tulburari de vorbire, neintelegerea cuvintelor, tulburari de vedere, de echilibru, amor­te­ali ale picioarelor, moleseala pi­cioa­relor si a mainilor.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei