x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Creme cu protecţie contra UVA şi UVB

Creme cu protecţie contra UVA şi UVB

de Magda Marincovici    |    03 Iul 2009   •   00:00
Creme cu protecţie contra UVA şi UVB
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Noile etichete aplicate pe produsele de protecţie solară trebuie să aibă un nou logo sau semn distinctiv UVA. Sunt interzişi termenii care induc în eroare, cum ar fi "ecran solar total" sau "protecţie totală". Sunt principalele recomandări ale Comisiei Europene, care atrage atenţia asupra importanţei unei protecţii adecvate împotriva soarelui.



Cerinţele privind informaţiile care trebuie menţionate pe etichetele produselor de protecţie solară au fost definite într-o recomandare a Comisiei din septembrie 2006 privind eficacitatea produselor de protecţie solară şi indicaţiile aflate pe aceste produse. Astfel,  nu ar mai trebui folosite indicaţiile "ecran solar total" sau "protecţie 100%". Motivul: nici un produs de protecţie solară nu poate asigura o protecţie deplină împotriva radiaţiilor UV.

TERMENI STANDARD
De asemenea, se recomandă folosirea unor termeni standardizaţi (protecţie "scăzută", "medie", "ridicată" şi "foarte ridicată") alături de tradiţionalii factori de protecţie solară (SPF - sun protection factors). Motivul: a înlesni orientarea la alegerea produsului de protecţie solară corespunzător.

Comisia Europeană pledează pentru un sistem de etichetare mai bun privind protecţia împotriva UVA (ultraviolete A). Motivul: în timp ce radiaţiile UVB cauzează "arsuri solare", radiaţiile UVA cauzează îmbătrânirea prematură a pielii şi dereglări ale sistemului imunitar uman.

Dar ambele tipuri de radiaţii cresc riscul apariţiei cancerului de piele.

Aşa-numitul "factor de protecţie solară" (SPF) se referă numai la nivelul echivalent de arsură (radiaţie UVB), dar nu şi la efectele similare ale radiaţiei UVA. Produsele de protecţie solară care asigură protecţie numai împotriva radiaţiilor UVB pot da un sentiment fals de siguranţă, întrucât acestea permit radiaţiilor periculoase UVA să ajungă la piele.

În prezent, industria începe să aplice pe etichetele produselor un semn distinctiv standardizat UVA, care indică un nivel minim de protecţie împotriva radiaţiilor UVA, acesta crescând în acelaşi timp cu sporirea factorului de protecţie solară şi bazându-se pe o metodă de testare standardizată.

ETICHETARE
Colipa, asociaţia europeană care reprezintă industria produselor cosmetice, de toaletă şi parfumurilor, a efectuat o anchetă printre membrii săi pentru a cerceta situaţia pieţei UE în 2009. Ancheta arată că 1 din 3 este raportul între etichetarea corectă contra UVB comparativ cu UVA. În ceea ce priveşte utilizarea noului logo UVA, 95% dintre produsele de protecţie solară folosesc logoul UVA standardizat al Colipa - ceea ce permite consumatorilor să recunoască cu uşurinţă produsele care oferă o protecţie adecvată împotriva UVA.

Colipa (Asociaţia europeană care reprezintă industria produselor cosmetice, a articolelor de toaletă şi a parfumurilor) a efectuat pentru a doua oară o anchetă în rândul membrilor săi pentru a cerceta situaţia pieţei UE din 2009 în ceea ce priveşte nivelul de conformitate al produselor de protecţie solară cu recomandarea UE. Consumatorii trebuie să caute produsele etichetate în conformitate cu sistemul de etichetare îmbunătăţit. În acelaşi timp, consumatorilor li se recomandă să folosească produsele de protecţie solară doar ca una dintre numeroasele măsuri de protecţie împotriva soarelui.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă protecţie solară