Cercetatorii britanici fac lumina in ceea ce priveste cremele solare.
MAGDA MARINCOVICI
Ei au testat la intamplare trei creme de acest gen si au constatat ca acestea lasau ca ultravioletele de tip A sa atace pielea de doua ori mai mult decat era mentionat pe eticheta. Ultravioletele A (UVA) reprezinta 98% dint totalul ultravioletele pe care le primim atunci cand facem plaja. Ultravioletele de tip B (UVB) sunt responsabile de arsuri si insolatii grave, totusi si UVA sunt deosebit de periculoase pentru piele. UVA patrund in profunzimea pielii, alterandu-i structura si producand radicali liberi care favorizeaza imbatranirea celulelor. UVA antreneaza, de asemenea, procese ce diminueaza reactiile imunitare.
TESTARE. Echipa doctorului Rachel Haywood de la Mount Vernon Hospital, Middlesex, a pus la punct o noua metoda destinata evaluarii mai precise a eficacitatii protectiei cremelor solare. Este vorba de masurarea productiei de radicali liberi provocati de razele UVA, prin rezonanta electronica. Cercetatorii au iradiat esantioane de piele in conditii similare expunerii acesteia la soare.
Prima testare: crema solara indice de protectie 20, aplicata potrivit recomandarilor - 2 miligrame/centimetru patrat de piele. Productia de radicali liberi este redusa cu numai 55% in raport cu o piele expusa la soare fara protectie.
A doua testare: aceeasi crema solara aplicata in mod obisnuit - 0,5 miligrame la 1,5 centimetri patrati de piele. Evident, gradul de protectie scade la 45% productia de radicali liberi. Se asteapta, desigur, intrarea in actiune a laboratoarelor de testare si punerea in termeni corecti a indicilor inscrisi pe ambalajele cremelor solare.
Citește pe Antena3.ro