x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cremele solare ne ard pielea!

Cremele solare ne ard pielea!

04 Mai 2004   •   00:00

Cercetatorii britanici fac lumina in ceea ce priveste cremele solare.

MAGDA MARINCOVICI

Ei au testat la intamplare trei creme de acest gen si au constatat ca acestea lasau ca ultravioletele de tip A sa atace pielea de doua ori mai mult decat era mentionat pe eticheta. Ultravioletele A (UVA) reprezinta 98% dint totalul ultravioletele pe care le primim atunci cand facem plaja. Ultravioletele de tip B (UVB) sunt responsabile de arsuri si insolatii grave, totusi si UVA sunt deosebit de periculoase pentru piele. UVA patrund in profunzimea pielii, alterandu-i structura si producand radicali liberi care favorizeaza imbatranirea celulelor. UVA antreneaza, de asemenea, procese ce diminueaza reactiile imunitare.

TESTARE. Echipa doctorului Rachel Haywood de la Mount Vernon Hospital, Middlesex, a pus la punct o noua metoda destinata evaluarii mai precise a eficacitatii protectiei cremelor solare. Este vorba de masurarea productiei de radicali liberi provocati de razele UVA, prin rezonanta electronica. Cercetatorii au iradiat esantioane de piele in conditii similare expunerii acesteia la soare.

Prima testare: crema solara indice de protectie 20, aplicata potrivit recomandarilor - 2 miligrame/centimetru patrat de piele. Productia de radicali liberi este redusa cu numai 55% in raport cu o piele expusa la soare fara protectie.

A doua testare: aceeasi crema solara aplicata in mod obisnuit - 0,5 miligrame la 1,5 centimetri patrati de piele. Evident, gradul de protectie scade la 45% productia de radicali liberi. Se asteapta, desigur, intrarea in actiune a laboratoarelor de testare si punerea in termeni corecti a indicilor inscrisi pe ambalajele cremelor solare.

Concluzii incendiare

Rezultatele obtinute la cele doua testari arata ca suntem mai expusi arsurilor si insolatilor cu cat stam mai mult la soare. Explicatia este una simpla. Tocmai faptul ca ne stim pielea protejata de creme - care asa cum s-a dovedit nu prea ne asigura protectie - avem tendinta de a sta mai mult la plaja, ceea ce atrage dupa sine riscul afectarii grave a pielii. Pana laboratoarele de testare vor pune punctul pe i in ceea ce priveste protectia reala contra UVA oferita de creme, singura solutie o reprezinta echipamentul. Astfel, se pare ca mai mult ca in anii trecuti palaria din paie, ochelarii de soare, maioul de culoare deschisa sunt mijloacele cele mai sigure impotriva ultravioletelor.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă