x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Crescăturile din nas

Crescăturile din nas

de Florin Condurateanu    |    01 Iun 2009   •   00:00

Aceste crescături din nas cărora poporul le zice polipi sunt o sursă de confuzie. Medicina aduce precizări în privinţa lor, atrăgând atenţia că una este această formaţiune la copii şi alta este această formaţiune din nas la adulţi.



La copii, polipii poartă denumirea de vegetaţii, iar când aceste crescături apar în nasul omului adult, medicii numesc această suferinţă polipoză nazală. Lămureşte acest subiect atât de des întâlnit asist. univ. dr Claudiu Manea de la Clinica de ORL a Spitalului "Sfânta Maria". În primul rând, există o greşită percepţie în populaţiei cum că polipii sunt nişte ţesuturi precum o pânză în nas.

Eroare. Polipii sunt nişte băşicuţe cu aer precum băşica de la peşte. Ele pot creşte anormal în fundul nasului omului matur, producându-i situaţii rele. Astfel, prin creşterea lor exagerată, polipii pot bloca respiraţia pe nas. În această situaţie, omul este silit să respire pe gură şi aerul, fără să treacă prin nas, nu mai este încălzit, umidificat şi filtrat.

Însă aceşti polipi, aceste tumori nepericuloase, pot astupa şi orificiile sinusului şi atunci nu se mai scurg mucozităţile şi secreţiile din sinus, astfel încât apar sinuzite cu potenţial de infectare.

O altă faptă rea a polipilor este că aceste crescături pot astupa legătura între fundul nasului şi urechea medie.
Aşa că urechea nu se mai aeriseşte şi apar otitele. În momentul în care aceşti polipi îi produc mari neplăceri unui adult prin respiraţie grea, prin rinosinuzită, prin otite, prin infecţii în gât, polipii trebuie scoşi. Degeaba cer unii topirea polipilor sau vegetaţiilor la copii cu laser, fiindcă cel mai des se apelează la intervenţia clasică, adică la un fel de chiuretaj menit să răzuiască aceste băşici cu aer. Polipii au un potenţial ridicat de a recidiva. Tocmai de aceea, această curăţare prin chiuretaj trebuie făcută riguros.

La copii, vegetaţiile nu mai trebuie îndepărtate pe bandă rulantă, pentru că şi în cazul lor s-a dovedit că fac parte dintr-un lanţ de apărare imunitară împreună cu amigdalele. Scoaterea vegetaţiilor la copii se face când este vorba de o blocare a respiraţiei pe nas şi când se înmulţesc rinosinuzitele şi amigdalitele.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă