x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Criza de Euthyrox continuă. Strigătul de ajutor al unei paciente care rămâne fără medicamentul vital

Criza de Euthyrox continuă. Strigătul de ajutor al unei paciente care rămâne fără medicamentul vital

de Robert Veress    |    12 Ian 2012   •   12:12
Criza de Euthyrox continuă. Strigătul de ajutor al unei paciente care rămâne fără medicamentul vital

Ce tara este aceea in care sute de mii de bolnavi sunt lasati fara medicamentul de care depinde viata lor timp de o jumatate de an?

Am mai scris si nu o singura data despre criza de Euthyrox, medicament destinat tratamentului insuficientei tiroidiene. Hormonii tiroidieni sunt esentiali pentru buna functionare a organismului, iar pacientii carora le-a fost extirpata tiroida sau aceasta nu produce deloc hormonii tiroidieni sunt strict dependenti de Euthyrox, sau de inlocuitorul acestuia, L-thyroxin.

Aproximativ 5% din populatie sufera de insuficienta tiroidiana, adica un milion de oameni. Mai multe zeci de mii sunt efectiv dependenti de levothyroxinum, substanta activa din Euthyrox. Lasati fara medicament, timp de o luna, acesti oameni pot muri.

De circa o jumatate de an, Euthyrox-ul se gaseste, din ce in ce mai greu, in farmacii. De fapt, sunt saptamani intregi in care, oriunde intrebi, ti se da acelasi raspuns: 'Nu avem de multa vreme. Mai incercati'. Urmare a crizei de Euthyrox a disparut o vreme si inlocuitorul. Acum, L-thyroxin se mai gaseste prin unele farmacii, dar medicii specialisti sustin ca, desi are aceeasi substanta activa, L-thyroxin nu este la fel de eficient, iar eficienta este cu atat mai mica cu cat pacientul respectiv a folosit o vreme indelungata Euthyrox.

Importatorii celor doua medicamente sustin ca nu au diminuat cantitatile importate. Dimpotriva, au fost suplimentate importurile de L-thyroxin, pentru a suplini absenta Euthyrox.

Dar farmaciile sustin, la randul lor, ca primesc cantitati mult mai mici, decat in mod obisnuit: 3-4 cutii de Euthyrox / farmacie, la 2-3 saptamani, iar aceste cantitati se epuizeaza instantaneu. Daca fiecare din cele aproximativ 6.000 de farmacii ar primi cate 3-4 cutii lunar, s-ar acoperi doar o treime din necesar. Asadar, zeci de mii de oameni raman, efectiv, fara tratament, daca nu fac apel la cunostinte, relatii, rude din strainatate (in tarile invecinate – Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Moldova - nu a fost niciun moment criza de Euthyrox).

Ce au facut autoritatile, pana in prezent, pentru a depista cauzele acestei situatii si pentru a readuce lucrurile la normal?

Dupa ultimul semnal din Jurnalul.ro, Agentia Nationala a Medicamentul (ANM) a decis sa efectueze un control tematic. Numai ca, dupa cum ne-a comunciat Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al ANM, controlul s-a oprit la nivel de distribuitor. De fapt,la mijlocul lunii decembrie 2011, au fost verificati 4 distribuitori si s-a constatat ca acestia au livrat la intern intreaga cantitate de medicamente primita de importator. Iar pe 10 ianuarie a fost verificat si importatorul Chimimportexport Plurimex. 'Desi exportul paralel nu este interzis, dansii ne-au pus la dispozitie documente din care reiese ca intreaga cantitate importata a fost comercializata in tara. Dansii sustin ca nu au redus importurile, dar ca, in mod inexplicabil, cererea a crescut foarte mult. Noi nu ii putem trage la raspundere daca reduc importurile, ci doar daca nu le stopeaza complet si nu ne notifica in privinta acestui lucru', ne-a declarat doamna Crupariu. Intrebata de ce nu s-a extins controlul si la farmacii, reprezentantul ANM a replicat ca aceasta este sarcina Ministerului Sanatatii. ANM este in subordinea Ministerului Sanatatii, dar in minister exista si o Directie farmaceutica si aceasta suprevizeaza farmaciile.

Ministerul Sanatatii nu a facut altceva decat sa ceara explicatii ANM si importatorilor (de Euthyrox si L-thyroxin) referitor la situatia acestor medicamente. Ca atare, situatia reala din farmacii ramane o necunoscuta.

In acest moment, raman posibile urmatoarele explicatii:

  • A crescut foarte mult numarul bolnavilor de tiroida (situatie improbabila; totusi, o clarificare din partea Ministerului Sanatatii referitor la acest aspect ar fi binevenita);

  • Importatorul Euthyrox nu a comunicat date reale referitoare la situatia importurilor, iar acestea s-au redus foarte mult fata de anul 2010;

  • Exista o conspiratie a farmaciilor, care: 1. Fac stocuri de Euthyrox sau 2. In complicitate cu pacientii, vand cantitati mari cate unui singur pacient. Adica, in loc de o cutie / pacient, pe baza de prescriptie medicala, vand 5-10 cutii aceluiasi pacient si pretind, apoi, ca nu primesc cantitati suficiente.

  • Oricare dintre aceste situatii ar fi cea reala, cel mai revoltator este ca statul nu are mecanisme pentru a-i pune capat sau nu vrea sa apeleze la acestea. De pilda, din ceea ce spune d-na Crupariu reiese ca, daca importatorul Chimimport ar decide ca, de luna viitoare sa importe o singura cutie, nu ar fi nimic de facut, decat ca piata sa fie lasata sa se autoregleze. Or, pana ce piata s-ar autoregla, respectiv pana in momentul in care ar aparea un alt importator, oameni ar putea muri. In momentul in care un milion de oameni sufera de insuficienta tiroidiana, disponibilitatea medicamentului pentru acestia ar trebui sa fie o problema de securitate nationala!

    Incheiem publicand scrisoarea emotionanta a unei cititoare suferind de cancer tiroidian si rugandu-i pe cei care sunt in masura sa o ajute, sa o faca. Doamna se numeste Rodica Minjina, este din Timisoara, strada Mures, nr. 3.

    'Sunt bolnava, am cancer de tiroida, fara acest medicament Euthyrox nu pot trai si ca mine poate zeci (zeci de mii – n.r.). Nu stiu cum imi va fi sfarsitul fara acest medicament. Ce pot face? Acest medicament apare in farmacii in cantitate de 4-5 cutii. Este usor de inteles cine-l primeste. Desi sunt asistenta in pensie, nu mai am cunostinte. (…) Pe mine ma bat ganduri negre si nu-mi doresc, totusi. Cred ca toti ar prefera sa le platim integral, poate asta sa fie explicatia de nu se gaseste (Euthyrox nu este un medicament scump, tratamentul pentru o luna fiind de 10 – 15 lei, in functie de concentratie; totusi, pentru un pensionar cu pensie foarte mica si compensarea acestei sume este de ajutor – n.r.). Se zvoneste ca se importa, dar imediat se exporta, pentru ca ei castiga foarte mult din asta'.

    ×
    Subiecte în articol: criza euthyrox