x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu aftele nu e de glumit!

Cu aftele nu e de glumit!

30 Iul 2004   •   00:00

Aftele bucale sunt leziuni simple sau ulceratii dureroase, care apar la nivelul gurii, fiind cauzate de un virus. Cea mai importanta masura de prevenire si tratament este mentinerea unei igiene riguroase.

STELUTA INDREI

Prezenta mai multor afte se numeste aftoza. "Aceasta afectiune este provocata de un virus care se transmite de la animal la om. De exemplu, daca beti lapte nefiert riscati sa contractati acest virus si sa va apara afte", avertizeaza medicul de familie Doina Mihaila de la Centrul de Diagnostic si Tratament Dorobanti. De asemenea, aftele bucale mai pot surveni din cauza unor factori psihologici cum ar fi stresul. Unele boli inflamatorii ale intestinului (colita ulceroasa, maladia Crohn) pot determina aparitia aftelor. Traumatismele locale, precum cele ale dintilor si anumite carente in vitamine pot fi responsabile de aftoza. Potrivit dr. Doina Mihaila, "in general, aftele apar la persoanele cu imunitate scazuta". In urma anumitor infectii virale sau bacteriene, micoze si a unor forme de cancer se pot observa leziuni asemanatoare aftelor bucale.

SIMPTOME. In forma simpla, aftele se prezinta ca niste ulceratii dureroase solitare sau grupate, cu diametrul de cativa milimetri si inconjurate de o zona rosie. Aftele apar pe buze, limba, mucoasa bucala (partea interna a obrajilor, gingii), sub limba, pe cerul gurii sau in gat. La nivelul gurii, aftele pot fi superficiale sau profunde, cu un centru de culoare alb-galbuie. "Aftele persista cam 10 zile, dupa care dispar fara sa lase cicatrice, dar pot recidiva frecvent", spune dr. Doina Mihaila.

TRATAMENT. Cea mai eficienta metoda de tratament a aftelor este stricta igiena locala. "Pentru atenuarea durerii sunt indicate anestezicele locale, solutiile antiseptice contra aftelor bucale si spalaturile cu ceai de musetel", recomanda dr. Doina Mihaila. De asemenea, este absolut necesar sa va spalati foarte bine pe dinti chiar daca sunteti tentati sa nu o faceti din cauza durerii provocate de afte. Este necesara si clatirea gurii cu o solutie antibacteriana, asa-numita apa de gura. Trebuie sa evitati anumite alimente precum nucile, alunele, merele, cascavalul, deoarece favorizeaza aparitia aftelor. Chiar daca leziunea aftoasa se vindeca, riscul reinfectarii exista si aftele pot reaparea. In cazul unei aftoze severe si recidivante trebuie sa consultati neaparat medicul.

ATENTIE LA PASTA DE DINTI

Uneori, aftele sunt provocate chiar de pasta de dinti, arata un studiu efectuat in Franta. Specialistii afirma ca o parte dintre pastele de dinti contin sulfat de sodiu lauryl. Aceasta substanta-detergent este iritanta si favorizeaza aparitia aftelor. Asadar, daca va apare o inflamatie la nivelul gurii dupa periajul dintilor, este mai bine sa schimbati pasta de dinti. Cu siguranta, veti gasi si altele, important este sa nu renuntati la periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi. Cercetatorii francezi recomanda ca, in cazul in care aftele persista si dupa schimbarea pastei de dinti, sa consultati un medic care va stabili cauza si tratamentul corect.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă aftele