x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu "burtica" în concediu

Cu "burtica" în concediu

de Mirela Dădăcuş    |    28 Iul 2009   •   00:00
Cu "burtica" în concediu
Sursa foto: /Stockxpertcom

Eşti însărcinată şi ai de gând să pleci în concediu? Sfatul nostru este să treci mai întâi pe la medic şi să discuţi cu el despre condiţiile de călătorie, dar şi despre locul ales pentru petrecerea vacanţei.



Sarcina este o aventură minunată, presărată însă cu numeroase schimbări fizice şi psihice, la care viitoarea mămică trebuie să se adapteze din mers.

Potrivit conf. dr Daniel Popescu, medic primar ginecolog, în primul trimestru al sarcinii, nu este recomandat să faceţi călătorii lungi, deoarece există mai mulţi factori care vă împiedică să aveţi un concediu reuşit: riscul de avort spontan, starea de oboseală accentuată, slăbiciune fizică şi psihică, greaţă şi vărsături matinale etc. Vacanţele, mai ales cele petrecute la sute de kilometri de casă, nu sunt indicate nici după luna a 7-a de sarcină, atunci când există un risc crescut de naştere prematură. Potrivit medicului, trimestrul al II-lea de sarcină (lunile 4-6) este ideal pentru un concediu reuşit.

Patru lucruri trebuie să aveţi în minte atunci când alegeţi locul în care veţi merge în vacanţă: confort, odihnă, siguranţă şi igienă. Dacă sunteţi o persoană căreia îi plac aventurile, este bine să renunţaţi la explorarea Saharei pe cămilă sau la plimbările prin pădurea amazoniană. Nu uitaţi! Călătoriile peste hotare înseamnă şi administrarea unor vaccinuri, majoritatea acestora fiind interzise gravidelor.

Baia în mare, ocean sau în piscină are multiple beneficii pentru sănătatea gravidei: activează metabolismul şi contribuie la arderea grăsimilor, relaxează, întăreşte muşchii abdomenului şi spatelui, asigură supleţea încheieturilor şi a peri­neului. Dar există şi excepţii: apa rece sau adâncă poate cauza contracţii, în timp ce valurile puternice pot determina dezlipirea placentei.

Sporturi precum surfingul, ski-ul nautic sau scufundările sunt interzise. Şi vacanţele la munte sunt binevenite, cu condiţia să nu faceţi alpinism sau să treceţi de altitudini mai mari de 2.000 m (deoarece aprovizionarea fătului cu oxigen are de suferit). Alte activităţi precum călăritul, vizitarea peşterilor, paraşutismul sau raftingul pe râuri repezi sunt, de asemenea, interzise.


MIJLOACE DE TRANSPORT
În ceea ce priveşte mijloacele de transport cu care veţi ajunge în locul destinat petrecerii vacanţei, fiecare dintre acestea are avantajele şi dezavantajele sale. Dacă alegeţi să mergeţi cu maşina, puneţi răul înainte şi gândiţi-vă la câteva amănunte foarte importante. În cazul în care sunteţi şoferiţă, aflaţi că sarcina încetineşte reflexele şi provoacă somnolenţă.

Pentru a călători confortabil, rugaţi pe cineva apropiat să conducă în locul vostru, asiguraţi-vă că maşina are suspensii bune, nu călătoriţi cu viteză şi purtaţi centura de siguranţă (chinga de la bază se aşază sub burtică, în timp ce chinga de sus se pune între sâni), faceţi opriri dese (imobilizarea în scaunul maşinii, timp îndelungat, poate favoriza apariţia trombozelor venoase).

Evitaţi deplasările pe caniculă. Călătoriile cu vaporul sunt distractive şi plăcute doar dacă nu suferiţi de "rău de mare". Este indicat ca pe vapor să se afle un medic sau o asistentă, care să vă vină în ajutor în caz că apare ceva neprevăzut. Călătoria cu trenul nu este ideală în sarcină, dar nici interzisă. Rămâneţi aşezată pe scaun în timpul mersului, iar atunci când vă deplasaţi la toaletă sprijiniţi-vă în permanenţă de bare sau de tetiere. Indiferent cu ce călătoriţi şi unde anume, este bine să aveţi cu voi un dosar cu toate analizele efectuate pe parcursul sarcinii, pentru orice eventualitate.

ÎN AVION. Puteţi călători cu avionul, fără riscuri, între săptămânile 12 şi 24 de sarcină. Pentru a preveni umflarea picioarelor pe timpul zborului, este bine să purtaţi ciorapi elastici, să vă plimbaţi pe culoar şi să faceţi exerciţii fizice uşoare (cap, mâini şi picioare). Evitaţi să staţi picior peste picior, purtaţi haine lejere şi beţi multe lichide pe tot parcursul călătoriei cu avionul.

SFAT. Dacă vă petreceţi vacanţa pe litoral, nu ignoraţi regulile de expunere la soare şi fiţi atente la ce mâncaţi, pentru a nu vă alege cu o toxiinfecţie alimentară. Pentru a preveni arsurile solare, medicii vă recomandă să înlocuiţi plaja cu plimbări pe malul mării dimineaţa şi seara.


SFATUL MEDICULUI
Femeile însărcinate trebuie să acorde o atenţie deosebită garderobei de concediu, deoarece ele au temperatura corpului uşor crescută şi transpiră, în general, foarte mult. Potrivit medicului Daniel Popescu, în zilele călduroase, hainele trebuie să acopere cât mai mult din suprafaţa corpului, să fie din bumbac sau in şi să aibă o culoare deschisă, dar nu albă pentru că absoarbe razele soarelui. Încălţămintea trebuie să fie comodă, din piele, pânză sau plută, cu talpă ortopedică.

×