x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu endoscopul prin nas spre creier

Cu endoscopul prin nas spre creier

14 Mai 2004   •   00:00

Sef de lucrari doctor Codrut Sarafoleanu, seful clinicii ORL de la Spitalul „Sfanta Maria", face interventii endoscopice nu numai in ORL, ci si la granita dintre creier si nas (extirparea de tumori), se intervine si in unele maladii oftamologice, ba chiar si in suferintele maxilo-faciale.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

La un recent simpozion la Galati, doi profesori din Franta si dr. Codrut Sarafoleanu au facut interventii endoscopice demonstrative in vederea scolarizarii zecilor de ORL-isti din toata tara. Interventiile endoscopice se pot face in domeniul ORL-ului si in rino-sinuzite.

In rino-sinuzitele acute este totusi bine ca bolnavul vine repede la medic si asta din pricina durerilor, a migrenelor, a senzatiei de presiune in frunte, in obraji si crestetul capului, dar suferindul este alertat de starea generala rea, cu febra si nas infundat. Se trece la un tratament medicamentos cu antibiotic (indicat de antibiograma), cu antiinflamatoare si descongestionante nazale. Este o grava eroare sa se faca tratament indicat de o vecina, cu antibiotice tari, se deschide astfel calea recidivelor.

Cand medicamentele nu dau rezultate se trece la interventia cu endoscopul. Nu numai ca se vizualizeaza cu camera video tot traseul nazal, dar se si dreneaza puroiul, se largesc eventual orificiile de scurgere din sinus, care erau blocate, iar la nevoie se extirpa si polipii, aerisindu-se sinusul. Se poate ajunge si la rino-sinuzitele cronice polipoase. Interventia endoscopica naturala in sinuzite prezinta multiple avantaje, nu se fac incizii, se patrunde cu endoscopul prin nari, operatia dureaza doar o ora, iar dupa 24 de ore, bolnavul pleaca acasa si mai vine doar la controalele periodice. Intervetii endoscopice prin nas se fac si la hotarul cu oftamologia, de exemplu, atunci cand se blocheaza canalul lacrimar si lacrimile nu se mai scurg prin nas, ci „curg ochii". Prin nas, cu endoscopul se creeaza un by-pass si sacul lacrimar se deschide, evitandu-se extirparea glandei lacrimare ce duce la folosirea lacrimilor artificiale. Cu endoscopul, prin nas se micsoreaza si bulbucarea ochilor in boala Bassedof.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă