x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu ochii pe ochişorii bebeluşului

Cu ochii pe ochişorii bebeluşului

de Magda Colgiu    |    16 Feb 2010   •   00:00
Cu ochii pe ochişorii bebeluşului

Orice problemă oculară văzută la copii, mai ales la sugari, poate să le afecteze vederea iremediabil, avertizează doctor Daniela Cioplean, medic primar oftalmolog, preşedintele Societăţii Române de Strabologie şi Oftalmopediatrie.



"Totul începe la maternitate, în clipa în care copilul vine pe lume. În general, orice asimetrie la nivelul ochilor sau pleoapelor ori în aspectul ochiului (pupilă albă, pielicică albă în centrul ochiului) trebuie să atragă atenţia mamelor. De regulă, acestea sunt semnalate de neonatolog", spune oftalmolog Daniela Cioplean de la Clinica Oftapro.  

Există şi posibilitatea ca aceste probleme să apară după ce copilul şi mama părăsesc maternitatea. De aceea, mama trebuie să fie foarte atentă. Medicul avertizează mamele că orice problemă sesizată la ochii copiilor (chiar şi o pleoapă care nu se deschide) trebuie semnalată urgent medicului oftalmolog pediatru, pentru a preveni compromiterea iremediabilă a vederii pruncului.

Fuga ochilor
Din nefericire, există şi acum mulţi părinţi care cred că "plimbarea" necontrolată a ochişorilor copiilor este firească. "Nu e normal deloc", avertizează oftalmologul. "Mişcarea pendulară a ochilor nu este deloc în regulă. Strabismul fiziologic (fuga unui ochi) se poate întâlni până la vârsta de 6 luni. Dacă şi după această vârstă ochii nu sunt paraleli, deja nu mai e strabism fiziologic. În aceste condiţii, copilul trebuie să fie consultat de un oftalmopediatru, deoarece poate fi un viciu de dezvoltare a copilului", afirmă medicul. În cazul strabismului fiziologic, ochii pendulează către colţul exterior al ochiului, nu către vârful nasului, acesta fiind un semn că este o problemă ce nu trebuie neglijată.   

Medicul Daniela Cioplean îi sfătuieşte pe părinţi să respecte recomandarea medicilor atunci când aceştia indică intervenţia chirurgicală efectuată până la vârsta de 18 ani.

Obstrucţia canalului lacrimal
Obstrucţia de duct lacrimal (canalul lacrimal este înfundat) este o altă problemă frecventă la sugari. Mamele nu ştiu să o trateze şi, din păcate, unii medici de familie o confundă cu conjunctivita. Primul simptom al unei obstrucţii lacrimale constă în lăcrimarea excesivă, aspect de ochi umed, până la lacrimi care curg pe obraz. Nu este exclus, de asemenea, ca zona din jurul ochilor sau a nasului să se înroşească sau să se umfle. Specialistul le sfătuieşte pe mămici să nu aştepte ca micuţii să împlinească vârsta de 1 an pentru a se prezenta la medic. "Dacă vor consulta medicul oftalmopediatru în intervalul 0-1 an, foarte probabil nu va fi necesară intervenţia chirurgicală. Calusul format, care obturează canalul lacrimal, poate fi îndepărtat fie cu picături, fie prin masaj. După această vârstă, calusul se osifică, intervenţia chirurgicală fiind obligatorie.

Controlul periodic

În cazul în care micuţii nu prezintă probleme evidente, ei pot fi supuşi unui control oftalmologic după vârsta de 6 luni. Obligativitatea intervine mai ales dacă în familia pruncului există purtători de ochelari cu dioptrii mari sau care poartă ochelari din copilărie. Dacă la vârsta de 2 ani un copil a fost văzut de medic şi acesta a declarat că micuţul e în regulă din punct de vedere oftalmologic, un alt control ar mai trebui efectuat în jurul vârstei de 4 ani. Deoarece, deşi majoritatea copiilor au ochi sănătoşi, unii dintre ei s-au născut cu boli sau anomalii severe, care nu sunt identificate de persoanele neavizate.

ATENŢIE. Cei mai expuşi problemelor oculare sunt nou-născuţii slăbuţi, prematurii, dar şi cei care provin din sarcini gemelare. De aceea, aceşti copii trebuie consultaţi de un medic specialist încă din maternitate. Acesta poate să îşi dea seama imediat dacă aceşti prunci au şi probleme oculare. O situaţie delicată se înregistrează la copiii născuţi sub greutatea normală sau la cei prematuri care trebuie să stea în incubator. Aceştia pot dezvolta retinopatie de prematuritate, care poate duce la orbire în decurs de doar câteva zile, dacă este netratată.

URGENŢE. În cazul în care micuţii dumneavoastră prezintă următoarele simptome, este obligatoriu să vă prezentaţi cu el de urgenţă la un oftalmopediatru:
Pupilă albă. Poate indica prezenţa unei cataracte, tumori, a unei inflamaţii sau chiar a unei dezlipiri de retină.
Căderea sau inflamarea ploapei. Poate fi o inflamaţie, care este o urgenţă dacă apare brusc, iar pleoapa este roşie şi fierbinte. În acelaşi timp, poate fi vorba despre un muşchi mai slab sau o tumoare, situaţie în care se poate produce blocarea vederii.
Cornee mare la unul sau la ambii ochi. Este un semn de glaucom atât la nou-născut, cât şi la copilul mic, în special când ochii lăcrimează, iar micuţul evită lumina.

CONSULTUL RAPID. Părinţii trebuie să urmărească permanent modul în care priveşte copilul lor, dar şi forma sau modul în care se mişcă ochii acestora. Există manifestări care  pot fi un indiciu pentru părinţi că micuţii ar trebui consultaţi de un specialist:
Răsucirea capului.  În cazul în care micuţul ţine mereu bărbia într-o parte sau împinsă spre înainte, sau capul lui e orientat permanent către umăr, el vrea să evite vederea dublă sau înceţoşată.
Ochi deviaţi spre interior sau exterior. Este semn că vederea este mai scăzută pe ochiul deviat, vedere ce poate fi chiar pierdută.
Ochi jucăuşi. Când micuţul pare să nu poată fixa imaginea, poate fi o boală la nivelul sistemului nervos, oriunde între ochi şi creier.
Pupila modificată. Indică lipsa unei părţi din iris sau prezenţa unei modificări profunde la nivelul ochiului.
Pupile inegale. Suferinţa nervului optic sau prezenţa unei tumori poate fi motiv pentru care o pupilă este mai mare decât cealaltă.

×
Subiecte în articol: oftalmologie