x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu rontaitul va pierdeti silueta

Cu rontaitul va pierdeti silueta

14 Dec 2004   •   00:00

Rontaim toata ziua. Si unii dintre noi nu se opresc nici noaptea tarziu. Un obicei "la moda" mai ales in sezonul rece, de care s-au molipsit copii, tineri, adulti si varstnici. Totusi, specialistii ne avertizeaza ca este o moda extrem de periculoasa pentru sanatatea noastra.

MAGDA MARINCOVICI

ATENTIE. Tendinta de a rontai permanent cate ceva se deprinde in adolescenta, iar rezultatele se vad pe cantar
Un sondaj efectuat in Franta contureaza o imagine ciudata: noua din zece persoane rontaie. Motivele acestei practici sunt diverse, dar cel mai frecvent sunt invocate starea puternica de stres si oboseala.

OBEZITATE. Dar moda rontaitului nonstop nu este lipsita de pericole asupra sanatatii. Specialistii sunt extrem de nelinistiti in legatura cu consecintele rontaitului asupra sanatatii. Ei pun pe seama acestui obicei daunator cresterea alarmanta a numarului persoanelor supraponderale, obeze, hipertensive...

Gustarile repetate intre mesele principale nu fac decat sa sporeasca aportul caloric zilnic. Excesul energetic este foarte rapid transformat de organismul nostru in grasime.

CARII. Dar si dantura are de suferit din cauza acestui obicei. Secretiile acide prezente in saliva ataca emailul dentar si favorizeaza aparitia cariilor, stiind ca alimentele calorice sunt cele bogate in zahar si grasimi.

Specialistii ne atrag atentia ca de regula alimentele care fac deliciul rontaitului sunt chiar cele care afecteaza sanatatea. Dulciuri, biscuiti, snacks, seminte, alune... La care se adauga racoritoarele indulcite cu zahar. Daca nu putem renunta la acest obicei, specialistii ne recomanda sa facem efortul de a inlocui dulciurile si alimentele grase cu altele mai putin calorice.

SOLUTII. Pentru a evita consecintele nefaste asupra siluetei si implicit asupra sanatatii este necesar un control al alimentelor inghitite. Ar trebui sa esalonam astfel aportul caloric incat el sa nu fie depasit si nici concentrat intr-o singura masa principala si un numar infinit de gustari. Recomandarea ar trebui respectata inclusiv de catre femeile insarcinate, persoanele in varsta si cele care urmeaza un regim de slabit. O solutie eficienta o reprezinta lactatele degresate.

Pentru a diminua apetitul pentru gustari puteti apela in mod special la consumul de lichide: apa, ceai, cafea, sucuri de fructe si legume proaspete. De asemenea, nu neglijati importanta micului dejun, a pranzurilor bogate in salate de cruditati si a cinelor bazate pe lactate. De asemenea, renuntati definitiv la obiceiurile de a manca citind, de a va instala la televizor, la calculator sau in pat cu un platou supraincarcat de preparate.

CALORII CARE SE DEPUN
Adolescentii cad cel mai frecvent in capacana rontaitului. Mai ales cand sunt in grup. Din pacate, uitam ca in adolescenta se consolideaza comportamentul alimentar al viitorului adult. Motiv pentru care parintii trebuie sa impuna copiilor un stil alimentar variat si echilibrat pentru protejarea sanatatii.

ALIMENTUL / NR. DE CALORII
  • 1 hamburger ----------- 255
  • 1 cheeseburger -------- 305
  • 100 grame cartofi prajiti -- 283
  • 250 coca cola --------- 110
  • 100 grame chips ------ 580
  • 100 grame inghetata --- 180
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă