x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cu teama nu e de glumit

Cu teama nu e de glumit

03 Apr 2004   •   00:00

„Frica fara obiect, greu tolerata de psihicul uman caracterizeaza anxietatea. De cele mai multe ori, anxietatea tinde sa-si gaseasca un obiect, care se traduce printr-o boala concreta.

Persoanele cu anxietate pura se inscriu in patologia tulburarilor anxioase, care cuprinde: panica, anxietatea generalizata, stresul posttraumatic, tulburarea obsesiv convulsiva, fobia sociala si alte fobii specifice", afirma dr. Silviu Isacu, medic primar psihiatru la Centrul de Diagnostic si Tratament al Depresiei. Anxietatea generalizata este o afectiune ce apare mai frecvent la femei.

ATACUL DE PANICA. Crizele de anxietate paroxistica care apar brusc, fara simptom de avertizare, sunt atacuri de panica. Acestea dureaza circa 10 minute, timp in care anxietatea creste brutal si scade la fel de repede. Psihiatrul Silviu Isacu spune ca: „Pacientul are senzatia de moarte iminenta, sentimentul ca-si pierde mintile. Starea este insotita de tahicardie, palpitatii, tulburari de respiratie, roseata pielii, senzatia de urinare frecventa, transpiratie, tremuraturi, disconfort abdominal si altele".

Principala cauza a panicii este vulnerabilitatea genetica a individului. Aceasta se traduce prin modificari biochimice la nivelul neurotransmitatorilor. „Pacientii care au astfel de atacuri devin mari consumatori de servicii medicale, pentru ca medicii de alta specialitate nu ii indruma catre psihiatru. Statisticile arata ca pacientul trece in medie pe la 8-10 medici inainte de a se adresa corespunzator", avertizeaza dr. Isacu.
Steluta Indrei


Frica se poate trata

Tratamentul anxietatii trebuie prescris si urmarit de psihiatru. „Se recomanda tratament inhibitor de recaptare a serotoninei si anxiolitice cu potenta inalta. Doar psihoterapia nu da rezultate decat partiale. De aceea trebuie asociata cu un astfel de tratament farmacologic", precizeaza medicul psihiatru Silviu Isacu.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă