x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum atenuam vergeturile

Cum atenuam vergeturile

15 Iul 2004   •   00:00

Vergeturile pot fi un stres pentru multe femei care vor sa faca plaja. Vergeturile nu se elimina prin nici un tratament, ci doar se pot atenua. Singura solutie este prevenirea aparitiei acestor striatii.

STELUTA INDREI

Vergeturile sunt distructii ireversibile ale tesutului elastic de la nivelul pielii. Ele afecteaza in principal femeile, dar nici barbatii nu scapa de acest aspect inestetic. Dungile alb-sidefii sau rosii-violacee, in functie de culoarea pielii, apar mai ales in partea de jos a spatelui, pe fese, coapse, burta si mai rar pe sani. Vergeturile nu au nici o legatura cu celulita, alta problema care framanta atat femeile, cat si barbatii. Bronzarea nu atenueaza aspectul vergeturilor, ci dimpotriva, accentueaza diferenta dintre pielea bronzata si dungile care raman deschise la culoare. Poate doar celor care au vergeturi rosiatice pielea bronzata nu le mai contrasteaza mult cu striatiile pielii.

CAUZE. "Curele de slabire rapide si drastice favorizeaza aparitia vergeturilor. La gravide apar din cauza distensiei pielii o data cu evolutia sarcinii si dupa nastere. Vergeturile mai apar si in urma unor traumatisme, mai ales la sportivi", afirma medicul primar dermatolog Marcela Poenaru de la Spitalul Militar Central. Anumite boli endocrine si obezitatea duc la aparitia vergeturilor. La pubertate, cresterea brusca le poate provoca tinerilor aceste urme pe piele. Exista si o predispozitie genetica a unor persoane, la care vergeturile apar spontan. Tratamentele locale sau sistemice indelungate cu corticosteroizi (prednison, dermovat) cauzeaza striatiile pielii.

TRATAMENT. Daca faceti o drama din faptul ca aveti vergeturi, sunteti complexate, iar aspectul lor inestetic va obsedeaza si va inhiba, este indicat sa consultati medicul dermatolog. Aproximativ 75% dintre femei au vergeturi, iar aproape 25% dintre barbati sunt afectati de acestea. Potrivit dr. Marcela Poenaru, "o data ce tesutul elastic s-a rupt sunt greu de tratat vergeturile care apar. Se poate realiza estomparea lor daca dispare cauza declansatoare". Exista creme antivergeturi, dar eficacitatea lor este scazuta. Mai exista tratamentele moderne cu laser, insa nu va puneti mari sperante nici in acestea. Prevenirea constituirii vergeturilor este cea mai importanta. In principal, evitati schimbarile bruste de greutate

SFATURI

  • Renuntati la dietele draconice, responsabile de variatiile mari de greutate;
  • Aplicati creme cu vitamina E, dar nu asteptati sa se intample un miracol;
  • Nu aplicati creme pe baza de vitamina A in timpul sarcinii si alaptarii, deoarece aceasta substanta este absorbita prin piele si poate afecta copilul;
  • Nu utilizati medicamente pe baza de cortizon fara prescriptie medicala. Cel mai bine este sa le evitati;
  • Nu luati anabolizante.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vergeturile