x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum sa-ti miroasa gura a flori

Cum sa-ti miroasa gura a flori

06 Sep 2004   •   00:00

Multe persoane au o respiratie cu miros neplacut. Aparent este o problema simpla. Dar poate avea implicatii deosebite in relatia cu cei din jurul nostru. Principala cauza sunt bacteriile din gura care degaja acest miros.

MAGDA MARINCOVICI

Halena (halitoza) - respiratia cu miros neplacut - este provocata de prezenta unor compusi chimici ai sulfului, care se asociaza izului de ou stricat.

Medicii ne asigura ca in noua din zece cazuri, originea mirosului urat este in cavitatea bucala. Aici apar o serie de bacterii care se acumuleaza in partea posterioara a limbii, din cauza nerespectarii igienei gurii. Aceste bacterii produc compusi chimici care sunt raspanditi prin aerul expirat. Tot aceste bacterii sunt raspunzatoare de respiratia neplacuta pe care o avem dimineata imediat dupa ce ne-am sculat. Se stie ca in timpul noptii scade cantitatea de saliva, gura este mult timp inchisa, ceea ce faciliteaza formarea bacteriilor. Uneori, simplul fapt ca ne-am sculat si am luat micul dejun din care nu a lipsit un ceai este suficient pentru a elimina mirosul neplacut degajat.

CAUZE. Foarte rar, halena poate fi o particularitate genetica. Ea mai poate fi provocata de unele infectii ORL. Imediat ce acestea sunt tratate, halena dispare. Halena mai apare la unii bolnavi cronici, in special la persoanele cu insuficienta renala. Cand scade cantitatea de saliva, cresc conditiile de degajare a unui miros urat. Acest fenomen apare in cazul unor boli sau a unor terapii. De asemenea, este un fenomen propriu fumatorilor, la care halena se asociaza cu un alt miros, cel specific de tigara.

CARII. Problema este ca unele persoane produc mai multi compusi chimici care genereaza aceste mirosuri. Se pare ca misterul este ascuns in gingii, in carii vechi, netratate sau in lucrari dentare incorecte care permit dezvoltarea bacteriilor si acumularile de resturi alimentare.

In aceste conditii, imediat cum ati observat prezenta halenei, trebuie sa consultati stomatologul pentru a verifica daca aveti probleme cu gingiile sau daca au aparut carii si depuneri de tartru. Tot stomatologul este cel care va va recomanda ce trebuie facut in cazul unei parodontite, inflamarii gingiilor si formarii unor saci ce faciliteaza depunerile.

RECOMANDARI

Adesea, halena apare fara cauze precise, chiar la persoane foarte scrupuloase in ceea ce priveste respectarea regulilor de igiena a gurii. Acestor persoane stomatologii le recomanda sa se spele mai des pe dinti, adica dupa fiecare masa, sa utilizeze ata dentara inainte de a merge la culcare. De asemenea, este indicat periajul limbii, in special pe partea posterioara a acesteia, cu scopul de a elimina bacteriile vinovate de eliberarea compusilor ce genereaza mirosul urat. Vor fi periate gingiile si, totodata, partile interioare, laterale ale cavitatii bucale. Apa de gura pe baza de eucalipt, menta nu face decat sa mascheze pentru scurt timp aceste mirosuri. Guma de mestecat, spray-urile au acelasi efect de scurta durata.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă