x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum se ia virusul hepatitei C

Cum se ia virusul hepatitei C

06 Iul 2004   •   00:00

In cadrul Congresului din 2004 al Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului, specialistii au tras un puternic semnal de alarma privind "epidemia tacuta de hepatita C, boala care netratata reprezinta cauza multor ciroze si cancere hepatice."

MAGDA MARINCOVICI

Principala cale de transmitere a virusului hepatitei C (VHC) este prin contactul cu sangele persoanei infectate. Dupa reglementarea prin lege a testarii obligatorii in cazul donatorilor de sange pentru prevenirea riscului contaminarii prin transfuzii, pericolul imbolnavirii pe aceasta cale s-a redus substantial. Totusi, specialistii subliniaza ca pericolul s-a diminuat, dar nu a fost anulat complet, deoarece perioada de incubatie a VHC este mare, infectia prin transfuzie reprezentand inca intre 20 si 40% de cazuri. Sa retinem ca administrarea de produse sanguine are loc in principal in timpul unei grefe, interventii chirurgicale majore, spitalizare in sectii de reanimare, hemoragie digestiva, unei nasteri complicate...

TOXICOMANI. 70% dintre cazurile noi de hepatita C sunt toxicomani, responsabila fiind seringa folosita de mai multe persoane. De aceea se recomanda utilizarea seringilor de unica folosinta pentru reducerea pericolului de contaminare. Nu trebuie neglijat faptul ca lingurita, vata sau paiul pentru sorbit pot sa reprezinte o cale de transmitere a virusului.

VHC mai poate fi luat in spitale, in timpul derularii unor acte medicale care presupun expunerea repetata la unele secretii continand virusul. Pentru eliminarea acestei porti de contaminare este necesara respectarea stricta a masurilor de igiena. Una dintre solutii o reprezinta si generalizarea utilizarii instrumentarului medical de unica folosinta. Cele mai frecvente acte medicale care presupun pericol de contaminare cu VHC sunt: endoscopia, stomatologia, biopsia etc.

VHC nu se gaseste in urina sau secretii vaginale. In schimb a fost izolat in sperma si saliva. Specialistii avertizeaza ca transmiterea prin raport sexual a VHC nu deloc trebuie ignorata. Riscul creste in cazul raporturilor sexuale cu persoane ce au infectii genitale, leziuni ale organelor sexuale sau sunt la ciclu.

MAMA-COPIL. Transmiterea de la mama la copil reprezinta aproximativ 5% dintre cazuri. Se estimeaza ca VHC este transmis copilului in timpul nasterii.

In ultimii ani, castiga teren transmiterea VHC prin instrumente insuficient sterilizate folosite la piercing, tatuaje sau acupunctura.

Specialistii din cadrul Asociatiei Europene pentru Studiul Ficatului sunt de parere ca intre 20 si 40% se situeaza cazurile de contaminare care nu au cunoscuta cauza. Probabil este vorba de cauze multiple, contaminare petrecuta cu mult timp in urma.

TRATAMENT. Profesorul doctor Alexandru Oproiu atrage atentia ca hepatita C este extrem de periculoasa daca nu este tratata, deoarece evolueaza spre ciroza hepatica si cancerul ficatului. Este foarte important ca tratamentul sa fie corect, aceasta fiind singura solutie de remisie a bolii.

ATENTIE CONSUMATORI DE DROGURI

Directorul institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", conf. dr. Adrian Streinu Cercel, semnaleaza ca 60% dintre consumatorii de droguri care se prezinta la Centrul "Open door" (Usi deschise - pentru schimbarea seringilor, din cadrul Institutului "Matei Bals") au hepatita cu virus C, 30% au virus B si 10% au B si C, cinci dintre ei prezentand si infectie cu HIV. Doctorul Streinu Cercel estimeaza ca, in curand, vom asista la o explozie a acestor infectii in randul consumatorilor de droguri.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă