x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum stai cu dragostea?

Cum stai cu dragostea?

25 Sep 2004   •   00:00

Intrebarea "Cum stai cu dragostea?" poate fi echivalenta cu o alta: "Cum stai cu sanatatea?". Deoarece atunci cand corpul e atins de vreo suferinta si sexualitatea lui este diminuata.

MAGDA MARINCOVICI

Fara discutie, disfunctiile erectile (DE) sunt legate in mod direct de inaintarea in varsta. Atentie insa, numarul barbatilor tineri afectati de DE este in crestere!

FENOMEN. Specialistii din lumea intreaga spun ca DE este un fenomen in plina explozie. Previziunile sunt alarmante. Numarul barbatilor afectati de DE va creste de la 152 de milioane in 1995 la 322 de milioane in 2025. S-a acreditat ideea ca varsta e principala cauza a DE. Dar specialistii tin sa ne precizeze ca batranetea nu e cea mai vinovata si ca sunt si alte cauze cumulate care explica marirea numarului barbatilor tineri si adulti cu DE.

ALTI FACTORI DE RISC. Trebuie sa stim ca atunci cand organismul nostru are o suferinta si sexualitatea este afectata. Astfel, unele boli - diabet, afectiuni ale prostatei, hipertensiune - pot fi cauze ale aparitiei DE. De asemenea, DE pot avea cauze de origine psihologica. Potrivit unui studiu recent, barbatii sub 45 de ani sustin ca DE sunt generate de oboseala si stres, in timp ce barbatii peste 45 de ani sunt convinsi ca problema lor este urmarea fireasca a varstei si a patologiei legate de inaintarea in varsta: hipertensiunea arteriala, probleme cu prostata si afectiuni cardiovasculare. Medicul Nicolae Calomfirescu precizeaza ca DE au o origine multifactoriala, cauzele de natura psihologica agravandu-le pe cele de natura organica.

SOLUTII. Majoritatea factorilor implicati in aparitia DE pot fi tinuti sub control prin diverse tratamente. Studiul MALES (Men’s Attitude on Life Events and Sexuality), efectuat in opt tari din Europa Occidentala, a formulat cateva concluzii privind caracteristicile si atitudinea fata de DE. Esantionul a fost format din aproximativ 28.000 de barbati cu varsta intre 20 si 75 de ani. 16% din subiecti sufera de DE si jumatate din acestia sunt interesati sa urmeze un tratament.

Contrar unor opinii, majoritatea barbatilor au o atitudine activa fata de necesitatea investigatiilor si a tratamentului acestor tulburari. Esentiale sunt invingerea prejudecatilor, a starii de jena si consultarea specialistului.

BAROMETRU

Un studiu privind sanatatea si sexualitatea barbatului demonstreaza legatura dintre acestea. Din 27.838 de barbati inclusi in studiu, 22% au hipertensiune arteriala, iar din acestia 36% au DE; 9% sufera de boli cardiovasculare, iar dintre acestia, 17% au DE; 18% au nivelul ridicat al colesterolului, iar dintre acestia, 29% au DE; 6% au diabet si dintre cei cu diabet, 14% au DE; 15% sufera de depresie si anxietate, iar 25% de DE.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă