x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cum te poate îmbolnăvi locul de muncă

Cum te poate îmbolnăvi locul de muncă

26 Ian 2017   •   17:13
  Cum te poate îmbolnăvi locul de muncă

Suprasoliticarea la locul de muncă, care este un factor de stres şi care te secătuieşte de energie, este cauza apariţiei sindromului burnout. Afecţiunea nu ţine cont de profesie, putând afecta pe oricine, scrie clicksanatate.ro.

Cel care a folosit pentu prima dată termenul de sindrom burnout a fost psihologul american Herbert Freundenberger, în anii '70,. El descria astfel o problemă de sănătate care îi lăsa fără energie pe cei care lucrau în special cu oamenii, în special medici şi asistente medicale. Însă acum boala poate să afecteze pe oricine, însă meseriile mai predispuse sunt cele din domeniul medical, cele din aviaţie, dar şi cele din relaţiile publice. Mai pot fi afectaţiprofesorii şi asistenţii sociali.

Cum se manifestă

Persoana afectată de acest sindrom este obostă, simte că nu mai are energie şi resurse pentru munca depusă. Poate fresimţi sentimente de pesimism, frustrare, alege să nu îţi mai asume responsabilităţi. Creativitatea şi spontaneitatea sunt, de asemenea, afectate. Astfel, cel în cauză are rezultate slabe, îi scad stima de sine şi încrederea.

Sindromul burnout este cauzat de suprasolicitare, sarcini multe de îndeplinit, neînţelegerile cu colegii şi cu şefii, lipsa de încredere în forţele proprii, munca peste program. De asemenea, de vină poate să fie şi odihna insuficientă.

×