x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cuperoza sau rosul in obraji

Cuperoza sau rosul in obraji

18 Oct 2005   •   00:00
SANATATEA NOASTRA
Cuperoza este o boala de piele specifica femeilor de varsta mijlocie. Si barbatii sunt afectati, dar intr-o mai mica masura. Din totalitatea cazurilor, 75% sunt femei, iar restul, barbati.

Aceasta boala, care afecteaza aproape 10% din populatie, este explicata de conferentiar doctor Olga Simionescu, medic primar dermatolog la Spitalul Clinic Colentina.

Stadiile bolii


Cuperoza reprezinta stadiul al doilea al rozaceei, aceasta din urma fiind o boala de piele inflamatorie. Rozaceea are patru stadii:
1. pusee vasomotorii (modificarea de culoare rosie a fetei, mai ales obrajii, inrosire aflata in stransa legatura cu variatiile termice, indeosebi frigul);
2. cuperoza sau eritem telangiectazic (leziune manifestata prin dilatatia ireversibila a vaselor de sange; roseata fetei este permanenta si este insotita de obicei de edem sau umflarea pielii);
3. pustule (pe fondul de eritem telangiectazic apar vezicule infectioase, pline de puroi);
4. rozacee propriu-zisa (inlocuirea pielii normale cu tesut conjunctiv si poarta numele de rinofima, daca e la nivelul nasului, gnatofima, la nivelul barbiei si otofima, la nivelul urechii).

Diagnosticul cuperozei trebuie diferentiat. "Nu orice persoana cu fata inrosita are neaparat cuperoza. Ea poate avea eritem telangiectazic daca foloseste timp indelungat dermatocorticoizi pe fata (fluocinolon) si atunci are o dermita cortizonica", precizeaza conferentiar doctor Olga Simionescu. De asemenea, cuperoza trebuie diferentiata de lupusul eritematos.

Predispozitii


Cuperoza este o afectiune favorizata de sezonul rece. Variatiile de temperatura, ingestia de alcool, de bauturi sau de alimente fierbinti provoaca aparitia puseelor de cuperoza. Viata in aer liber – la soare si intemperii – favorizeaza revenirea episoadelor in cadrul acestei boli cronice.

Potrivit conf. dr. Olga Simionescu, persoanele blonde, cu pielea deschisa (fototipurile 1 si 2), sunt predispuse la aparitia cuperozei. De asemenea, boala apare in special la cei care au o viata sedentara (femei casnice, functionari), la persoanele linistite si femeile la menopauza.

Persoanele afectate au fata de un rosu violent, care deranjeaza atat din punct de vedere estetic, cat si fizic, deoarece au senzatia de arsura si de uscaciune a tenului.

Autorii englezi constata ca rozaceea este frecventa la irlandezi. De aceea, mai este numita si boala celticilor.

Infectia cu bacteria ulcerului


Cauza aparitiei cuperozei nu este bine precizata. Din experienta conf. dr. Olga Simionescu rezulta ca, la 80%-90% dintre pacienti, cuperoza este insotita de infectia cu Helicobacter Pylori. De aceea, se impune detectarea acesteia pe cale endoscopica sau serologica in cazul tuturor celor care au cuperoza. Astfel, pentru a trata aceasta boala de piele este obligatoriu si tratamentul specific al infectiei cu Helicobacter Pylori, bacteria care provoaca ulcerul.

Cuperoza se poate asocia si cu o infectie locala cu demodex foliculorum – un acarian localizat sub piele, care provoaca demodecidoza. Tratarea acestui parazit este de asemenea importanta pentru evolutia cuperozei. Evolutie si complicatii

"In aproximativ 40% dintre cazuri, remisiunea cuperozei poate fi spontana. In 60% dintre cazuri, evolutia se face in pusee catre agravare progresiva spre pustule infectioase pana la ultimul stadiu", apreciaza conferentiar doctor Olga Simionescu. Agravarea este influentata de anotimp, intemperii, tulburari digestive sau endocrine, stres, emotii puternice. Jumatate din pacientii care au cuperoza cronica sufera si de migrena. Acestia constata aparitia simultana a crizelor de cefalee cu fazele de agravare a bolii. Cu alte cuvinte, cand au dureri de cap, fata li se inroseste ingrozitor. In evolutia cuperozei pot interveni complicatii oculare: conjunctivite sau blefarite, dar si complicatii terapeutice survenite in urma utilizarii incorecte a unor tratamente. Din acest motiv sunt absolut necesare consultarea medicului dermatolog si avizul acestuia pentru orice fel de tratament.

TRATAMENT


Crioterapia – masajul cu azot lichid – este binevenita in tratamentul cuperozei, neavand reactii adverse. Electrocoagularea telangiectaziilor, fotocoagularea cu laser argon, masajul de drenaj reprezinta tratamentele fizice in cazul cuperozei. Tratamentul local cu metronidazol de doua ori pe zi are efecte spectaculoase in aceasta boala. Pe cale generala, de obicei, este necesara administrarea de tetraciclina oral, pacientii evitand expunerea la soare. Tot oral se administreaza metronidazol, cu mentiunea ca poate avea ca efect advers aparitia candidozei. Pentru cei care nu suporta digestiv ciclinele exista ca alternativa eritromicina. De asemenea, se utilizeaza clonidina in doze foarte mici, care de obicei este folosita in tratamentul hipertensiunii, dar in cazul cuperozei da rezultate foarte bune contra puseelor de inrosire a fetei.

CONTRAINDICATII. Corticoterapia locala este contraindicata. "Intr-adevar, are efecte vasoconstrictoare si antiinflamatorii, dar prin folosirea frecventa imbatraneste pielea fetei, o subtiaza si provoaca dilatarea vaselor de sange. Ca efect advers se produce o corticodependenta locala foarte dificil de inlaturat", subliniaza conf. dr. Olga Simionescu.

RECOMANDARI. Trecerile bruste de la cald la frig sau invers, stresul emotional, alimentele condimentate, aplicarea locala de corticoizi, razele ultraviolete sunt factori care vor fi evitati de persoanele predispuse la cuperoza. Aceasta este supranumita si boala persoanelor care au probleme cu alcoolul. Evident, acesta este un alt factor ce trebuie evitat.
×
Subiecte în articol: boala cuperoza cuperozei sanatatea noastra