x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cura de caise face minuni in anemii

Cura de caise face minuni in anemii

23 Iun 2004   •   00:00

Caisul este originar din China si are o mare arie de raspandire, fiind cultivat in Europa, America si Asia.

Caisul are fructe foarte bogate in elemente nutritive parfumate si gust deosebit de placut. Fructele proaspete contin cantitati apreciabile de vitamina A (250 miligrame la 100 de grame de fructe), vitamina C, vitaminele B1 si B2. Caisele proaspete au o valoare energetica de 50 kcal la 100 de grame, iar cele uscate de 306 kcal.

RECOMANDARI. Aceste fructe sunt indicate mai ales persoanelor care sufera de tulburari digestive, dureri abdominale, balonari. De asemenea, caisele au efecte pozitive in cazul persoanelor suferinde de anemie, indeosebi de anemii consecutive cauzate de hemoragii. In aceste cazuri, caisele contribuie la regenerarea tesuturilor, mai ales a celui nervos. Si in cazul convalescentilor, caisele au efecte benefice. Datorita proprietatilor de tonifiere nervoasa, caisele pot fi consumate in special in astenii, stari depresive, nevroze si insomnii. "Actiunea asupra tranzitului intestinal este paradoxala. Astfel, in timp ce fructele proaspete sunt astringente, antidiareice, cele uscate sunt usor laxative", remarca dr. Ovidiu Bojor in volumul "Pledoarie pentru viata lunga". Caisele reprezinta o importanta materie prima in cosmetica pentru tonifierea tenului normal.

UTILIZARE. Chiar daca nu au multe proprietati medicinale, totusi caisele sunt fructe foarte bune la gust, foarte nutritive si foarte digerabile, cu aport mare de vitamine. Ele pot fi consumate ca atare sau preparate sub forma de suc, compot sau dulceata. De asemenea, caisele sunt excelente si ca fructe uscate. In cosmetica se utilizeaza mastile din caise zdrobite sau lotiunile cu suc. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă caisele