x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Cutitul infipt in sale

Cutitul infipt in sale

09 Dec 2004   •   00:00

Suferinzii care au patit-o cu litiaza renala zic la unison cu specialistii ca durerile provocate de pietrele la rinichi sunt unul dintre cele mai mari chinuri, parca cutitari nemilosi ti-ar infinge in sale sisuri dintre cele mai taioase.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Cu stradanie si pricepere, medicii urologi calmeaza durerile, piatra este eliminata pe cale naturala sau distrusa prin metode diverse si omul e dispus sa uite chinul, dar calculii se refac uneori si exista pericolul ca ei sa distruga rinichiul. Se intalnesc si calculi care nu produc dureri, si asta e o capcana periculoasa, nu se actioneaza impotriva acestor pietre si ele distrug rinichii. Doctor Valentin Voinescu, unul dintre urologii importanti de la Spitalul Clinic "Prof. Burghele", atrage atentia ca macar o data pe an oamenii trebuie sa-si faca o ecografie care sa descopere eventualii calculi la rinichi, tratarea lor inlatura riscul distrugerii rinichilor. Cei care au avut in familie cazuri de litiaza sunt invitati in mod special la aceste investigatii. Pe langa ecografie, trebuie facuta si urocultura pentru depistarea unei posibile infectii urinare, care insoteste des pietrele la rinichi.

Calculii renali pot fi compusi din oxalati, carbonati, fosfati, urati, cistina. Aceste substante exista dizolvate in mod normal in urina, dar ingestia excesiva a lor din alimente, solventul prea putin, perturbarile in metabolism, un pH necorespunzator, lipsa substantelor ce dizolva aceste elemente, toate acestea sunt cauze ce produc formarea de calculi. Calculii se pot elimina pe cale normala, folosind medicamente antispastice, antialgice si medicamente de stimulare a diurezei. Daca nu se poate scapa de ei fara interventii, se trece la metodele de distrugere a calculilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă