x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De cataracta nu scapa nimeni

De cataracta nu scapa nimeni

21 Oct 2004   •   00:00

Un fenomen normal de imbatranire, cataracta nu ocoleste pe nimeni. Vestea buna este ca nu toate cazurile de cataracta necesita operatie, iar datorita tehnicilor moderne actuale oamenii nu mai asteapta varsta senectutii pentru a se opera.

STELUTA INDREI

Structura ochiului cuprinde mai multe medii transparente, iar cristalinul este unul dintre acestea. La nastere, cristalinul are un continut de 90% apa, fiind perfect transparent. Pe masura ce omul inainteaza in varsta, cristalinul se opacifiaza, adica isi pierde transparenta. "Orice pierdere de transparenta a cristalinului se numeste cataracta", spune medicul primar oftalmolog Daniela Selaru de la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

SEMNE. Cataracta senila, care este apanajul varstei a treia, are o evolutie lenta, parcurgand o etapa lunga pana cand pacientul are nevoie de interventie chirurgicala. In acest timp, vederea poate fi corectata prin ochelari cu lentile prescrise de medic. Exista si colire (picaturi) cu efect anticataracta. Aceste solutii cu vitamine si enzime mai incetinesc ritmul de evolutie a cataractei, dar nicidecum nu vindeca afectiunea. Pana la momentul propice interventiei chirurgicale este bine ca evolutia cataractei sa fie urmarita de acelasi medic.

Majoritatea persoanelor trecute de 60 de ani incep sa aiba o vedere incetosata la distanta, mai ales in lumina puternica, vedere neclara la citit, sensibilitate la lumina, vedere mai buna la ochiul neafectat de cataracta. De asemenea, pot distinge culorile mai sters sau de nuanta usor diferita. Daca resimtiti aceste simptome, nu ezitati sa mergeti la un consult oftalmologic. Cataracta se opereaza daca medicul constata ca s-a redus 15%-20% din vedere. Nu asteptati sa pierdeti complet vederea. Si operatia va decurge mai greu atunci cand cataracta este foarte avansata. Datorita tehnicii care a evoluat extraordinar de mult, operatia de cataracta se poate face in ambulator, pacientul putand sa-si reia activitatea dupa cateva zile, avand mare grija la tot ceea ce face.

OPERATIE. Interventia chirurgicala pentru cataracta este cea mai frecventa operatie oftalmologica. Anul trecut au fost efectuate 32.000 de operatii pentru cataracta, din care 4.000 la Clinica de oftalmologie a Spitalului Militar Central. Potrivit dr. Daniela Selaru, in prezent, metodele chirurgicale foarte performante permit realizarea operatiilor de cataracta cu ajutorul ultrasunetelor. Se efectueaza o incizie de doar doi milimetri si jumatate, iar cristalinul natural este indepartat si inlocuit cu unul artificial, fabricat din materiale moderne, bine tolerate de organism, ceea ce mareste sansele de recuperare a vederii. Dar acestea depind si de pacient, pentru ca trebuie sa respecte o igiena riguroasa a fetei, sa nu faca eforturi fizice, sa evite accidentarile, iar femeile nu trebuie sa se machieze. Recuperarea vederii dupa operatie poate fi ingreunata si daca pacientul sufera de alte boli.

CONGENITALA SAU DOBANDITA

Exista doua categorii de cataracte - cele congenitale, cu care se nasc anumiti copii, si cataractele dobandite, care, la randul lor, sunt de mai multe feluri:

  • cataracta traumatica - cel mai frecvent apare numai la ochiul ranit in urma unei lovituri puternice;
  • cataracta patologica - apare la ambii ochi (bilaterala), in general fiind cauzata de unele boli grave precum diabetul, tetania, afectiunile tiroidei;
  • cataracta complicata - este consecinta altor boli oculare, cum ar fi o infectie sau o tumora;
  • cataracta senila - este cea mai frecventa afectiune oculara, care apare dupa varsta de 55 de ani; este intotdeauna bilaterala, dar nu debuteaza la ambii ochi simultan.
  • ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cataracta