x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce „canta" burta?

De ce „canta" burta?

13 Mai 2004   •   00:00

Tot mai multi oameni au ajuns sa simta o furtuna in burta, alearga la wc fiind zoriti de nevoi urgente, altii considera mersul la closet ca pe un blestem, au scaun o data la trei zile.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Nu mai vorbim de durerile in abdomen si de ghioraitul matelor, le „canta" burta, cum se zice in popor.

Medicina moderna a stabilit denumirea acestei suferinte: sindromul intestinului iritabil sau al colonului iritabil. Profesorul Alexandru Oproiu, intemeietor de scoala in gastroentorologie, spune ca 20% dintre oameni sufera de acest manunchi de simptome numit tocmai de aceea sindrom. Dar acesta este doar varful aisbergului, fiindca alti 20% n-au fost diagnosticati de colon iritabil tocmai fiindca nu s-au dus la medic, avand neplaceri mai mici. Candva, acest sindrom era catalogat ca o colita de putrefactie sau ca un colon spastic, dar colita, astazi, este inteleasa ca o inflamatie a mucoasei intestinului data de colite virale, parazitare, infectioase.

Semnele colonului iritabil sunt durerile difuze in abdomen, care dispar dupa scaun, balonarile, ghioraitul matelor, senzatia urgenta de scaun, dar si senzatia de scaun incomplet. Exista trei forme de sindrom al colonului iritabil, cu diaree, cu constipatie sau forma in care diareea si constipatia alterneaza. Este foarte important de semnalat faptul ca acest sindrom de intestin iritabil este concomitent cu starile emotive, cu stresul, cu o stare psihica tensionata. O alta caracteristica a sindromului de colon iritabil este aceea ca suferinzii au nopti linistite, durerile de burta si scaunele apar doar in cursul zilei. Acest fenomen este complex si medicul trebuie sa stabileasca cu mare atentie diagnosticul, fiindca in spatele acestor simptome se pot ascunde afectiuni grave, precum cancerul de colon, polipii pe colon sau inflamarea mucoasei. O atentie deosebita se acorda celor cu antecedente familiale, cu rude de gradul unu care au avut cancer de colon. Cand in scaun apare sangele, apar si alimente nedigerate si omul slabeste, suna alarma cum ca ar fi vorba de cancer.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă iritabil