x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce avem gura uscata

De ce avem gura uscata

07 Apr 2006   •   00:00

Prof. dr. Alexandru Bucur, seful catedrei de chirurgie buco-maxilara de la Facultatea de Stomatologie din Bucuresti, explica functionarea glandelor salivare, dar si bolile aferente. Putini stiu ca, in 24 de ore, secretia salivara nu este de neglijat, ea situandu-se intre un litru si un litru si jumatate. Saliva ajuta la digestie, ea inmoaie bolul alimentar, fiind componenta importanta a primului segment al tubului digestiv, cavitatea bucala. Saliva are enzime, un pH neutru, ea aducand si calciu, pe care il fixeaza in dantura. Glandele salivare au o patologie complexa, cavitatea bucala fiind expresia intregului organism.

PREA USCATA SAU PREA UDA

Secretiile reduse de saliva (hiposialii) sunt produse de stari emotionale, dar si de stari febrile, cand se usuca gura. Simt gura uscata si diabeticii, cand le creste glicemia. Unele antibiotice sau unele medicamente pentru cardiaci, de exemplu, pe baza de beladona, provoaca si ele hiposalivatii. Si alte medicamente antihipertensive sau unele neuropsihotrope duc la scaderea salivatiei. Situatie intalnita si dupa terapiile cu citostatice si cu radiatii in cancer. Toate aceste medicamente nu se pot intrerupe, tocmai de aceea, pentru echilibrarea salivatiei se folosesc medicamente ce stimuleaza secretia de saliva, cum ar fi pilocarpina. Cand saliva lipseste total, se apeleaza la saliva artificiala.

Excesul de salivatie este o situatie mai rara. Se intampla sa creasca cantitatea de saliva intre mese, chiar si in somn. Unele afectiuni digestive pot stimula producerea in exces a salivei, dupa cum si nevralgiile duc la sporirea cantitatii de saliva. Unele tumori sau parodontopatii zgandaresc terminatiile nervoase, care sunt stimulate reflex si apare o supersalivatie. In aceste cazuri de surplus de saliva trebuie inlaturata cauza, folosindu-se medicamente de temperare a salivatiei, cum ar fi atropina.

PIETRE IN SALIVA

Una dintre surprinzatoarele boli ale glandelor salivare este litiaza salivara. Cu alte cuvinte, aparitia de pietre, de calculi in glandele salivare. Saliva este produsa de glandele salivare continuu si atinge volumul de 1-1,5 litri pe zi. Din cauza unor factori locali si generali se formeaza calculii pe traseul salivei. Prof. dr. Alexandru Bucur spune ca, dintre cei care fac pietre la rinichi, 5% fac si calculi salivari. Dupa cum, dintre bolnavii care au litiaza la vezica biliara, 5% fac si pietre in glandele salivare. Litiaza salivara, in 85% din cazuri, apare la glandele salivare submandibulare. Iar tumorile la glandele salivare se fixeaza in 85% dintre cazuri pe glandele salivare parotide, cele de sub tampla. Cei care mananca prea multe proteine, prea multe alimente bogate in substante azotoase, au riscul de a face litiaza salivara. Calculi salivari fac mai ales barbatii, fumatorii, bautorii, cei cu igiena bucala deficitara. Pietrele in saliva apar mai des in climat umed si rece.

TUMORA-FANTOMA

Ce produce formarea de pietre in glandele salivare? Iata care este mecanismul de formare a pietrelor: inflamatiile duc la o descuamare epiteliala si cele cateva celule desprinse din tesuturile cavitatii bucale se unesc si, pe aceasta aglomerare de celule, se depun substante minerale din saliva. Asa se formeaza piatra in glandele salivare. Acest calcul se poate fixa fie in interiorul glandelor salivare, fie pe canalul de scurgere a salivei. In colica salivara apare o triada de situatii: mai intai colica salivara, apoi, daca se instapaneste o infectie, apare abcesul salivar, iar situatia cea mai grava este cand se descopera o tumora salivara. Cel ce va suferi o criza de colica salivara simte inainte de mese o tensiune in gura, simte ca se umfla ceva sub limba, traind senzatia ca ii apare o tumora. De altfel, chiar asa este numita de medicina: tumora-fantoma. Piatra opreste evacuarea salivei, asa ca glanda salivara se umfla sub mandibula, doare, iar pacientul simte sub limba o formatiune straina.

INTERVENTIA CHIRURGICALA

Cand calculul se misca, saliva incepe sa fie evacuata, apare in gura o saliva sarata si omul deodata traieste bucuria ca i-a disparut umflatura de sub limba. In cazurile de colica salivara, solutia este interventia chirurgicala. Cand piatra s-a intepenit pe canalul de evacure a salivei, chirurgul intervine prin gura si extrage piatra impreuna cu glanda. Daca piatra s-a fixat chiar in glanda salivara sau in bazinetul de scurgere din ea, chirurgul este obligat sa faca taietura pe gat, frontul operator fiind pe tesuturile gatului, si se indeparteaza piatra, dar si toata glanda salivara.

ABCES

Cel caruia i s-a indepartat glanda salivara, unde se aflase piatra, nu ramane cu tulburari, caci restul glandelor salivare ramase compenseaza si produc saliva. Cand, din cauza blocarii scurgerii de saliva, glanda salivara devine depozit de saliva, aceasta stocare de saliva poate genera infectie si diagnosticul este de abces salivar. Chirurgul trebuie sa intervina in doua etape: mai intai da drumul sa se scurga supuratia si abia in a doua repriza a interventiei scoate piatra si glanda salivara.

EMOTII. Uneori, cand devii prada unei emotii ti se usuca gura. Studentii, cand se afla in fata unui profesor sever, parca si-au pierdut saliva din gura, la fel si un indragostit timid care se ineaca pe sec, fara saliva, cand e sa-i declare iubire fetei curtate de mult timp. Altii simt cateodata ca li se umple gura de o saliva cu gust sarat si, parca, alaturi de aceasta salivatie abundenta isi face loc si o jena la stomac. Saliva este produsa de glandele salivare principale, dar si de glandele salivare mici, ultimele, cele in numar mare, fiind raspandite pe limba, pe buze, pe valul palatin.
Dar glandele salivare principale sunt trei perechi, unele parotide, in partea superioara a obrazului, sub tampla, o pereche de glande submandibulare, aflate sub maxilarul inferior si, in fine, a treia pereche sub limba, numite glande salivare sublinguale.

×