x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce doare umarul?

De ce doare umarul?

de Dr Dana Tinică    |    29 Mai 2012   •   09:58
De ce doare umarul?

Umarul este o articulatie complexa, care poate desfasura multiple activitati, alcatuita din oase, ligamente si tendoane. Schematic, capul rotund al humerusului (osul bratului) sta intr-o adancitura a scapulei (omoplatul), elementele structurale fiind acoperite de o capsula articulara. De multe ori in umar se manifesta dureri cu originea in alte organe, aflate la distanta, de exemplu durerile din cardiopatia ischemica sau infarct miocardic, din pericardita (inflamatia pericardului, foita care acopera inima), afectiuni ale colecistului (in umarul drept), pancreasului (in cel stang) etc.

Umarul poate suferi diverse traumatisme, dar spre deosebire de alte articulatii este mai rar sediul unor afectiuni ca artroze (boli degenerative, aparute prin deteriorarea articulatiei pe masura inaintarii in varsta) sau artrite de natura diversa (din poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta sau infectioase). Exista, totusi, doua maladii caracteristice: tendinita rotatorilor si umarul inghetat sau capsulita retractila.

Muschii rotatori sunt muschi care se prind pe o parte pe omoplat si cu alta pe capul humeral. Ei ajuta la fixarea humerusului in articulatie si realizeaza miscarile de rotatie a bratului. Uneori tendoanele acestora (tendoanele leaga muschiul de os) se inflameaza, sufera mici rupturi, fibroze sau calcificari, care se insotesc de dureri si limitarea miscarilor articulare. Ele apar din cauza traumatismelor, fie ca este vorba de un traumatism important (de exemplu daca te sprijini in brat la o cadere) sau mai frecvent prin eforturi, miscari repetitive, de exemplu ridicarea, impingerea, tragerea obiectelor grele sau actiuni desfasurate cu ridicarea bratelor deasupra capului.

Astfel, boala se intalneste la sportivi, dar si in cazul muncitorilor din constructii, a zugravilor sau personalului care aranjeaza marfa in rafturi in magazine. De asemenea, poate aparea la persoanele care nu au o tinuta corecta, dreapta, ci stau cu gatul si umerii aplecati inainte. Se manifesta prin dureri in umar si partea superioara a bratului, care apar la ridicarea bratului (mai ales peste cap), la miscarea bratelor in spate sau in timpul somnului pe partea afectata. Astfel, perierea parului, imbracarea hainelor sau inchiderea nasturilor la spate devine greu de facut, ca si realizarea unor activitati profesionale. Diagnosticul este pus de obicei de un medic ortoped sau reumatolog, prin examen fizic, RMN (rezonanta magnetica nucleara), ecografie sau artrografie (examinarea radiologica articulatiei cu folosirea unei substante de contrast).

Umarul inghetat sau capsulita retractila este produsa prin inflamatia capsulei articulare, care se ingroasa si se ,,strange' in jurul articulatiei, producand durere si limitand miscarile. Este intalnita destul de frecvent, dupa unele statistici considerandu-se ca aproape 1%-2% din populatie este afectata. Apare mai des dupa 40-50 de ani, mai ales la femei. Se produce, de obicei, la un umar, totusi in 20% dintre cazuri sunt afectati ambii umeri. Nu se stie exact mecanismul care determina afectarea capsulara, dar maladia este mai intalnita la persoane care au prezentat afectiuni inflamatorii, traumatisme, interventii chirurgicale la nivelul umarului sau care sufera de diverse boli cronice: diabet zaharat (apare la 10%-20% dintre bolnavi), afectiuni tiroidiene (atat hipo - cat si hipertiroidism), boala Parkinson, maladii cardiovasculare.

In cele mai multe cazuri starea bolnavului se imbunatateste in timp (2-4 ani), simptomele ameliorandu-se chiar in lipsa tratamentului. Initial, se manifesta prin durere intensa la miscarea umarului, cu limitarea gradata a miscarilor. Dupa 2-9 luni, durerile scad sau cel putin nu se mai intensifica, dar se instaleaza intepenirea articulatiei, cu reducerea drastica a miscarilor acesteia, stadiu care dureaza 4-12 luni. Dupa aceea, in circa doi ani, uneori chiar mai mult, durerea scade pana la disparitie (desi mai poate reveni ocazional) si capacitatea de miscare a articulatiei se imbunatateste. Diagnosticul se pune prin examen fizic, prin RMN sau artrografie.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei