x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei De ce nu extracţie?

De ce nu extracţie?

15 Aug 2008   •   00:00
De ce nu extracţie?

Campanie ● Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIn, parteneri media în campanie. Dr Raluca Miciulică, medic stomatologie generală la Velvet Dental, ne explică de ce tratament şi nu extracţie dentară.   



Campanie ● Cît de sănătos este zîmbetul tău?
Clinica stomatologică Velvet Dental şi www.sfatulmedicului.ro iniţiază campania "Cît de sănătos este zîmbetul tău?", împreună cu Jurnalul de sănătate, Jurnalul Naţional, TVR 2, Europa FM şi NewsIn, parteneri media în campanie. Dr Raluca Miciulică, medic stomatologie generală la Velvet Dental, ne explică de ce tratament şi nu extracţie dentară.    

  • Jurnalul Naţional: De ce avem nevoie de tratament de canal?
Dr Raluca Miciulică: Printre situaţiile care indică necesitatea unui tratament la nivel de canal radicular, menţionăm: durerea spontană care nu cedează la tratamente obişnuite; dintele urmează să fie acoperit cu o coroană dentară; procese carioase coronare care duc la afectarea nervului; dinţi cu abraziuni patologice avansate;  fracturi coronare care interesează camera pulpară.

  • Ce trebuie să ştim înainte de începerea tratamentului?
Durata tratamentului este destul de lungă comparativ cu o extracţie care se realizează într-o singură şedinţă, tratamentul endodontic necesitând mai multe sedinţe.  
De asemenea, trebuie să ştim că există un inconfort, eventuale dureri, edeme ale părţilor moi şi chiar o incertitudine a reuşitei.

  • De ce să cheltuim mai mulţi bani pe tratamentul canalului radicular? De ce să nu mi se extragă dintele pur şi simplu?
Pierderea unui dinte poate grăbi pierderea mai multor dinţi. Păstrarea dintelui menţine spaţiul, împiedică mişcarea celorlalţi dinţi şi elimină necesitatea unei punţi sau a unui implant şi a unei coroane.
Deşi este aparent mai scump, totuşi, tratamentul este mult mai eficient din punct de vedere al costurilor pe o perioadă mai lungă.

  • Cum se desfăşoară tratamentul de canal?
Prima etapă în cadrul intervenţiei la nivelul canalului radicular este reprezentată de accesul la nerv. Aceasta se face prin realizarea unei mici breşe în partea superioară a dintelui. Procedeul se va efectua sub anestezie locală. Se determină lungimea canalului cu un aparat special şi se îndepărtează structurile nervoase iritate sau infectate care se află în interiorul rădăcinii dintelui. După eliminarea acestora se sterilizează canalele radiculare.
Obturaţia de canal reprezintă umplerea (etanşeizarea) spaţiului creat prin extirparea nervului de la nivelul rădăcinii, realizată probabil în cursul următoarei şedinţe. Numărul şedinţelor necesare pentru încheierea intervenţiei la nivelul canalului radicular depinde de mai mulţi factori, printre care numărul de canale ale dintelui, stadiul de infecţie a canalelor şi complexitatea intervenţiei.
În unele cazuri, obturaţia coronară (plomba) nu va putea fi realizată din cauză că nu ar avea suficient ţesut dentar care să o susţină. Aşadar, dintele va avea nevoie de un dispozitiv corono-radicular şi de o coroană pentru a restabili forma şi funcţia iniţială.

Avantaje

Dacă se tratează din timp, terapia canalului radicular nu produce disconfort, cel mult  o uşoară sensibilitate. În acest caz veţi primi indicaţii specifice pentru a minimiza disconfortul, respectiv tratamentul antibiotic asociat cu cel antiinflamator.
Există părerea generală că, o dată cu îndepărtarea nervului, dintele "moare". Dintele îşi pierde sensibilitatea, dar el este activ şi funcţionează (răspunde la presiunea muşcăturii). Tratat corespunzător, dintele ar trebui să reziste la fel de mult ca şi ceilalţi. Un tratament endodontic este reuşit cînd coroana dintelui poate fi reconstituită corect şi pacientul poate folosi dintele în timpul masticaţiei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dintele