Artiştii care modelează piatră, lut, lemn sau metal trăiesc în
medie cu patru ani mai mult decât cei care utilizează culorile, potrivit unui
articol apărut în revista Age and Ageing.
Semnal - sculptorii, artişti longevivi
Artiştii care modelează piatră, lut, lemn sau metal trăiesc în
medie cu patru ani mai mult decât cei care utilizează culorile, potrivit unui
articol apărut în revista Age and Ageing.
Influenţează artele plastice starea de sănătate a artiştilor? Sunt mai longevivi sculptorii decât pictorii? La aceste întrebări şi-au propus să răspundă Phillip Greenspan şi alţi doi colegi de la Universitatea din Georgia (Statele Unite). Potrivit studiului pe care l-au publicat în revista de gerontologie Age and Ageing, ediţia din ianuarie 2008, pictura şi sculptura pot avea implicaţii asupra duratei de viaţă a artiştilor. Mai exact, cercetătorii americani susţin că pictura este mai nocivă pentru sănătatea artiştilor decât sculptura.
Pentru a ajunge la această concluzie, cei trei cercetători au comparat duratele de viaţă a 144 de sculptori şi 262 de pictori din Europa. Ei s-au bazat pe date din Dicţionarul Larousse al pictorilor şi din Enciclopedia sculpturii. Autorii studiului s-au interesat despre viaţa artiştilor plastici europeni din perioada Renaşterii până la sfârşitul secolului al XIX-lea.
VÂRSTE. Potrivit calculelor făcute de cercetători, durata medie de viaţă a pictorilor din perioada respectivă este de 63,6 ani, iar a sculptorilor de 67,4 ani, indiferent dacă lucrează în marmură, ghips, lut sau metal. Ei au mai descoperit că unii dintre pictorii celebri şi-au pierdut viaţa la vârste foarte tinere. Este cazul pictorilor italieni Rafael Sanzio şi Caravaggio, care au decedat la 37 de ani şi respectiv 39 de ani. În schimb, doi faimoşi sculptori italieni – Donatello şi Michelangello – au trăit până la 80, respectiv 88 de ani. Însă nu numai în perioada studiată de cercetătorii americani au existat sculptori care s-au bucurat de o viaţă lungă. În Grecia antică, sculptorii Praxiteles şi Policlet au trăit peste 71 de ani, o vârstă înaintată pentru acea epocă.
“Observaţiile lui Phillip Greenspan şi ale colegilor lui sunt interesante”, comentează James Hanley, un epidemiolog canadian renumit pentru severitatea sa cu privire la astfel de studii.
EXPLICAŢII. Phillip Greenspan pune predispoziţia pictorilor spre îmbolnăvire pe seama substanţelor toxice care se găsesc în vopsele. Însă nici praful pe care îl înghit sculptorii nu este chiar inofensiv. Şi atunci cum se explică faptul că trăiesc mai mult decât pictorii? În opinia lui Greenspan, longevitatea sculptorilor se datorează activităţii fizice intense pe care aceştia o depun în timpul desăvârşirii creaţiilor artistice.