x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Decizie CSAT: Mai mulţi bani pentru gripa porcină

Decizie CSAT: Mai mulţi bani pentru gripa porcină

03 Noi 2009   •   00:00

CSAT a decis, ieri, în şedinţa în care s-a analizat evoluţia gripei A H1N1, suplimentarea fondurilor pentru achiziţia de echipamente, medicamente, mijloace de protecţie şi vaccinuri. Membrii CSAT au apreciat că, din punct de vedere medical, situaţia din România este sub control.

Consiliul Suprem de Apărare a ţării a analizat situaţia gripei A H1N1, scenariile diferite de evoluţie a pandemiei, precum şi măsurile care se impun a fi luate în continuare de către Guvern. Membrii CSAT au fost informaţi cu privire la măsurile luate de Ministerul Sănătăţii în vederea limitării răspândirii infecţiilor cu A H1N1. Din punct de vedere medical, situaţia din România este sub control, fapt dovedit de identificarea rapidă a focarelor, limitarea acestora şi supravegherea efectuată de reţelele de epidemiologie şi boli infecţioase.

La momentul actual, în România situaţia este net mai bună, comparativ cu alte state ale Uniunii Europene sau ţări din vecinătate. În prezent, pe teritoriul României se înregistrează un număr de 650 de cazuri de infecţie cu A H1N1.

Toate cazurile au fost tratate cu medicamente antivirale şi au fost izolate prin internare sau la domiciliu. Până în acest moment, nu s-a înregistrat nici un deces ca urmare a infecţiei cu A H1N1. În acest moment, posibilităţile de a importa doze de vaccin pandemic sunt foarte limitate. România este însă unul dintre cei opt producători europeni ai acestui vaccin, având posibilitatea de a-şi asigura întregul necesar de doze de vaccin. La Institutul Cantacuzino se află pe stoc peste 1,3 milioane de doze de vaccin, care vor putea fi utilizate spre sfârşitul lunii noiembrie a.c., o dată cu eliberarea autorizaţiei de punere pe piaţă.

În acelaşi timp, s-au analizat implicaţiile circulaţiei persoanelor la frontiera cu Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria, unde se înregistrează focare extinse de gripă A H1N1 şi forme mai severe de boală. Ministerul Administraţiei şi Internelor monitorizează tranzitul la frontieră în scopul identificării potenţialilor bolnavi cu afecţiuni respiratorii.

Membrii CSAT îşi exprimă încrederea că sistemul medical românesc are capacitatea de a gestiona această pandemie.

(comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială)

×
Subiecte în articol: observator