x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Depistarea bacteriei ulcerului

Depistarea bacteriei ulcerului

12 Oct 2004   •   00:00

Dureri, balonari, crampe, arsuri in stomac… simptome specifice unei boli foarte frecvente: ulcerul gastric. Specialistii au stabilit cu claritate ca ulcerul este o boala infectioasa provocata de bacteria Helicobacter pylori.

Bacteria apare in stomac inca din copilarie si se transmite de la o persoana la alta prin secretiile bucale. Transmiterea ei este facilitata de conditiile de igiena precare. Interesant este ca bacteria nu declanseaza la toti purtatorii ei ulcerul. Dar testul disponibil in farmaciile din Franta permite semnalarea prezentei bacteriei in stomac.

CAUZE. Potrivit statisticilor, numarul persoanelor infectate cu aceasta bacterie este nebanuit de mare. Insa din cauza alimentatiei dezechilibrate, a scaderii imunitatii, a anumitor tratamente cu medicamente ulcerul poate fi depistat la varste din ce in ce mai mici. In mod deosebit, aceasta boala se instaleaza si pe fond de stres puternic.

AVANTAJE. In mod obisnuit, prezenta bacteriei este semnalata de dureri, acesta fiind simptomul-cheie al ulcerului. Dar, potrivit unui site de specialitate, un test special poate evidentia rapid si cu precizie daca in stomacul nostru este Helicobacter pylori. Testul mai are avantajul ca recunoaste bacteria inaintea de instalarea durerilor. In cazul testului pozitiv, se impune consultarea medicului, care va indica examenele necesare confirmarii diagnosticului. In caz de confirmare a ulcerului, medicul va recomanda medicamentele care sa diminueze secretia acida gastrica si antibioticele contra bacteriei Helicobacter pylori. Tratamentul aplicat corect presupune vindecarea in aproximativ 90% dintre cazuri si reducerea interventiilor chirurgicale majore. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă