In maximum opt ore, germenii care provoaca infectii grave, inclusiv septicemia severa, vor fi analizati cu ajutorul unui echipament unic in Romania si al saptelea in UE. Acest echipament va functiona din 1 decembrie la Institutul de Boli Infectioase 'Matei Bals', unde in prezent se afla in probe, precizeaza prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Astfel, speranta de viata a unui pacient cu septicemie creste simtitor. Costul unei analize pentru stabilirea diagnosticului este de 150 de euro, iar cel al unui pacient tratat in terapie este de 2.000 de euro pe zi', a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul unitatii sanitare, cu ocazia Zilelor Institutului de Boli Infectioase 'Matei Bals'. 'Suntem inca la inceput in utilizarea tehnicilor de genetica moleculara (PCR) de identificare a virusurilor HIV, hepatitic B, C, HPV, microbacteriilor TB atipice si a altor germeni', spune prof. dr. Streinu Cercel.
Astfel, se vor diversifica tehnicile de genetica moleculara care prezinta multiple avantaje atat pentru pacient, cat si pentru protectia personalului medical. Afiliat institutiilor internationale de supraveghere a bolilor infectioase (ECDC, EuroAIDS), Institutul 'Matei Bals' este printre primele patru spitale din Romania acreditate.