x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Depresia este ameninţarea lumii moderne

Depresia este ameninţarea lumii moderne

de Oana Antonescu    |    07 Oct 2008   •   00:00

Stresul, uzura, nerespectarea perioadelor de odihnă şi a concediilor, neajunsurile materiale şi efortul depus pentru a obţine bunăstarea financiară, dar care uneori ajunge până la epuizare – toate acestea pun în pericol sănătatea mentală a românilor.



Stresul, uzura, nerespectarea perioadelor de odihnă şi a concediilor, neajunsurile materiale şi efortul depus pentru a obţine bunăstarea financiară, dar care uneori ajunge până la epuizare – toate acestea pun în pericol sănătatea mentală a românilor. Depresia este una dintre consecinţele stilului modern de viaţă, pe care şi românii l-au adoptat în ultimii ani. Aşa se face că numărul celor care suferă de depresie a crescut alarmant. "În România nu există studii epidemiologice în acest sens, însă prin extrapolarea datelor oficiale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, putem spune că prevalenţa depresiei este foarte ridicată, încadrându-se în jurul valorii de 12%-15%", a declarat prof. dr Dan Prelipceanu, preşedintele celui de-al III-lea Congres Naţional de Psihiatrie, desfăşurat recent la Bucureşti.


Psihoterapie

Există diferite grade de depresie, de la cea uşoară la cea severă, iar tratamentul variază şi el în funcţie de gravitatea bolii. Astfel, pacienţii cu depresie uşoară pot fi trataţi în ambulatoriu, însă cei cu forme severe de depresie necesită spitalizare, în special din cauza riscului de suicid. Tratamentul antidepresiv include mai multe clase de medicamente, iar majoritatea sunt compensate parţial sau în totalitate. La aceste medicamente trebuie să se adauge însă şi tratamentul psihoterapic. "În urmă cu 10-15 ani, în România se punea mai puţin accent pe tratamentul psihoterapic în depresii, fiindcă nu existau foarte mulţi specialişti. Acum avem mult mai mulţi psihoterapeuţi şi punem accent pe efectul combinat al medicamentelor şi terapiei. Dintre toate tipurile de psihoterapie, cea cognitivă şi comportamentală s-a dovedit cea mai eficientă", potrivit prof. dr Dan Prelipceanu.


Noi terapii

Potrivit specialistului, la sfârşitul acestui an vor apărea două noi medicamente pentru tratamentul depresiei. "Ele acţionează prin mecanisme diferite de cele existente în prezent, sunt mai bine tolerate şi au mai puţine efecte secundare, iar pentru noi aceasta înseamnă că vom avea mai multe posibilităţi de tratament al acestei boli", declară prof. dr Dan Prelipceanu.


"Societatea este cea care generează depresia. Oamenii sunt mai solicitaţi, competiţia este mai mare, cerinţele sunt mai numeroase. O cauză importantă de depresie este şi mobilitatea populaţiilor din ultimele decenii. Cei care trec repede dintr-un mediu într-altul, cei care îşi schimbă des profesia sunt mai predispuşi la depresie."    
Prof. dr Dan Prelipceanu

×
Subiecte în articol: sanatatea noastra