x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Destin - Nebunii la puscarie!

Destin - Nebunii la puscarie!

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2006   •   00:00

Philippe Pinel (1745-1826) este unul dintre parintii psihiatriei. A scris tratate si a facut chiar o prima clasificare a bolilor mintale. Dar soarta a facut ca sa moara chiar de dementa.

DOCUMENT. Pictura lui Fleury il infatiseaza pe medicul Pinel, eliberandu-i din spitalul-puscarie pe "nebuni"

Philippe Pinel (1745-1826) este unul dintre parintii psihiatriei. A scris tratate si a facut chiar o prima clasificare a bolilor mintale. Dar soarta a facut ca sa moara chiar de dementa.

In 1793, cand implinea 48 de ani, Pinel obtine postul de medic-sef al Spitalului Bicetre, in realitate mai mult o inchisoare. Aici se aflau prostituate, hoti, dar si epileptici si nebuni. Si nici nu-i de mirare, deoarece suferinzii de boli mintale erau considerati "criminali". Traiau in conditii mizerabile si erau schingiuiti. Totusi, in acest infern, un om se comporta diferit. Jean-Baptiste Pussin (1745-1811), care era convins ca acesti bolnavi nu si-au pierdut complet judecata. Pinel si Pussin vor milita pentru ca "alienatii" sa fie eliberati de lanturi. Si chiar au reusit. Pinel si Pussin au pus la punct o metoda de tratament revolutionara: in loc de maltratare, bolnavii erau supravegheati si ascultati.

SUFERINTA. Pentru Pinel si Pussin, nebunia era similara cu suferinta, provocata de emotii puternice, care poate fi tratata. In 1795, Pinel primeste post la Salpetriere, unde erau aduse femei "nebune", supuse unor tratamente inumane. Si acestea, gratie lui Pinel, au fost eliberate din lanturi. Pinel este de altfel autorul primelor clasificari ale bolilor mintale in care se referea la melancolie, manii, dementa. Dar ultimii ani ai vietii i-au fost umbriti de comportamentul fiilor lui Scipion si Charles, inecati in datorii. Coplesit de tristetea pricinuita de fii, Pinel face cateva atacuri cerebrale, pentru ca in final sa fie victima unei forme de dementa.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă pinel