x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diabet - Anticorpi salvatori

Diabet - Anticorpi salvatori

de Liana Hainarosie    |    25 Iun 2005   •   00:00

Pentru prima data, cercetatorii europeni au reusit remisia diabetului de tipul 1, dupa un tratament de sase zile cu injectarea unor anticorpi specifici.

Acest experiment a fost coordonat de prof. Lucienne Chatenoud, responsabil cu cercetarea diabetului la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala. La testele de imunoterapie au luat parte 80 de diabetici, cu varste intre 12 si 39 de ani, care faceau tratament cu insulina.

TESTE. Jumatate din acestia a facut, timp de sase zile, o injectie zilnic cu anticorp monoclonal anti-CD3, iar cealalta, un tratament placebo. Scopul a fost de a elimina un element din globulele albe (CD3), care ataca celulele producatoare de insulina din pancreas si le distruge in mod progresiv. La 75% din pacientii tratati astfel, nevoia de insulina a fost foarte redusa, chiar si dupa 18 luni de la injectiile respective. Tratamentul a avut ca efect reducerea considerabila a dozei zilnice de insulina la majoritatea pacientilor insulino-dependenti, ceea ce ar putea conduce la stoparea tratamentului obisnuit, afirma prof. Chatenoud. "Concluziile ne arata ca, daca efectul tratamentului se prelungeste pe o perioada de peste 18 luni, complicatiile degenerative ale diabetului vor putea fi diminuate sau chiar prevenite", estimeaza cercetatorii. Acestia prevad folosirea tratamentului si pentru alte maladii imunitare, cum ar fi scleroza in placi, psoriazisul etc.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă