x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Diagnostic pentru posomorat

Diagnostic pentru posomorat

03 Sep 2004   •   00:00

Specialistii estimeaza ca in clipa de fata circa 10% din populatia planetei sufera de depresie. Depresivi pot deveni si copiii, si adultii. Femeile fac de doua ori mai frecvent depresii majore decat barbatii. De doua ori sunt mai vulnerabili la depresii cei cu rude apropiate atinse de aceasta boala psihica.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Partea dificila este ca in 99% din cazuri persoana afectata de depresie nu-si da seama ca e depresiva, omul inclina sa filozofeze despre destinul lui, mai ales cu accente pesimiste, mediteaza la momente din viata facand mai ales bilanturi negative, aluneca usor spre banuiala ca s-a imbolnavit de maladii somatice, altele decat o boala psihica.

In randul populatiei circula tot felul de interpretari gresite asupra depresiei. Se tem oamenii cu depresie ca vor fi indopati cu tot felul de medicamente antidepresive, care, pasamite, produc somnolenta. Mai intai ca medicamentele antidepresive moderne nu mai dau somnolenta. Apoi, depresivilor nu li se prescriu somnifere fiindca ele ar corecta somnul, iar depresia ar merge mai departe. Asa-zisele calmante, tranchilizante nu se dau bolnavilor de depresie pentru ca ei nu sunt irascibili, nu le sare mustarul, maxima lor agresivitate se manifesta fata de ei insisi prin sinucidere. Legat de tratamentul medicamentos, psihiatrul incearca sa identifice subtipul biochimic al depresiei instalate la un om, se face un fel de antibiograma pentru a stabili ce tip de medicament se potriveste genului de depresie al bolnavului respectiv. Daca depresia face parte din subtipul serotonina se recomanda niste medicamente, daca depresia se incadreaza in subtipul nonadrenalina se prescriu alte medicamente.

Rolul celor din preajma omului cu depresie este important, ei trebuie sa-l duca la psihiatru inca din faza in care doar s-au adunat norii, dar nu s-a pornit furtuna in psihicul lui. Semne de alarma apar in depresie, bolnavul e posomorat, parca mereu i s-au inecat corabiile, isi pierde capacitatea de a se bucura, nu-l mai intereseaza vechile hobby-uri, nu mai are libidou si nici pofta de mancare.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă