x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dializă mobilă

Dializă mobilă

de Oana Antonescu    |    04 Sep 2008   •   00:00
Dializă mobilă

SPERANŢĂ  ●   O viaţă normală pentru bolnavii renal
Un aparat de dializă purtat ca o vestă ar putea scuti în curînd bolnavii cu insuficienţă renală cronică de drumurile la spital. Ei vor putea astfel să facă dializă în orice moment şi în orice loc s-ar afla.SPERANŢĂ  ●   O viaţă normală pentru bolnavii renal
Un aparat de dializă purtat ca o vestă ar putea scuti în curînd bolnavii cu insuficienţă renală cronică de drumurile la spital. Ei vor putea astfel să facă dializă în orice moment şi în orice loc s-ar afla.

Bolnavii care au nevoie de dializă şi care apelează la această tehnologie nu vor mai fi nevoiţi să meargă la spital şi să stea conectaţi la dispozitivul clasic ore în şir. Ei vor putea să ducă o viaţă normală, să îndeplinească activităţile zilnice obişnuite şi chiar să se deplaseze cu avionul în timp ce dispozitivul care arată ca o vestă epurează sîngele de reziduuri, potrivit Daily Mail.

Mecanismul este similar dializei peritoneale, însă aparatele voluminoase care efectuează în mod normal această procedură sînt înlocuite de o versiune în miniatură. Printr-un cateter implantat chirurgical se introduce în cavitatea peritoneală o soluţie specială, apoi cavitatea peritoneală este golită de lichidul de dializă şi o dată cu el sînt eliminate substanţele reziduale din sînge. Filtrul este chiar peritoneul, o membrană subţire din cavitatea abdominală. În ţările dezvoltate, dializa peritoneală se poate efectua acasă, prin conectarea bolnavului la un aparat, pentru mai multe ore pe zi. În România, majoritatea bolnavilor trebuie să meargă la un centru de dializă pentru această procedură, ca şi în cazul hemodializei, prin care sîngele este epurat în afara organismului, cu ajutorul unui rinichi artificial.

FILTRU. Noul aparat de dializă, creat de doi cercetători ai University of California, respectiv Veteran Affairs Greater Los Angeles Healthcare System, se numeşte Automated Wearable Artificial Kidney (AWAK). El are şi un alt avantaj: poate filtra soluţia pentru dializă de reziduurile eliminate din sînge. În mod normal sînt necesari aproximativ opt litri de soluţie la fiecare şedinţă de dializă, însă AWAK are nevoie de un singur litru şi nu trebuie înlocuit decît din şase în şase luni. Cînd bolnavul îmbracă vesta specială, cateterul din abdomen este conectat la un tub al dispozitivului, prin care este pompată soluţia. Echipamentul ar putea fi comercializat din 2011.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă dializa dializ